Un bărbat a mers la Urgențe pentru că i s-a ridicat părul pe abdomen, altul pentru că visase urât!

Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava se confruntă zilnic cu un aflux considerabil de pacienți, dar aproximativ 80 dintre aceștia nu prezintă, de fapt, nicio urgență medicală, conform declarațiilor medicului-șef al UPU Suceava, dr. Liviu Cîrlan, notează 3dots.ro.

Printre situațiile neobișnuite semnalate, medicul a menționat cazul unui bărbat care a mers la spital și a declarat că a visat urât, precum și al altuia căruia i s-a ridicat părul de pe abdomen când se uita la televizor, deoarece s-a electrizat cu telecomanda, fără să își dea seama.

Publicitate

Aceste exemple ilustrează fenomenul tot mai frecvent al pacienților care prezintă situații neadevărate ca urgențe medicale.

Dr. Cîrlan a subliniat că majoritatea acestor pacienți sunt tineri, care recurg la căutarea de informații pe internet despre simptomele lor. Din păcate, mulți dintre aceștia se opresc la cele mai grave boli și ajung să intre în panică, căutând asistență medicală de urgență fără a avea o problemă medicală reală.

„La un moment dat aveam pe paturi în UPU patru tineri pregătiți pentru consult. Toți butonau telefoanele. Am întrebat care e urgența? Unul spunea că îi amorțește o mână, altul că i se pare că are înțepături în piept… Toți căutau pe net direct”, a relatat medicul-șef al UPU Suceava.

În majoritatea cazurilor, pacienții se confruntă cu distonii neurovegative, un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ, adesea asociat cu stresul, suprasolicitarea fizică sau mentală, consumul exagerat de cafea sau alcool.

Echipa UPU Suceava, formată din 11 medici, inclusiv șeful de secție, răspunde solicitarilor 24 de ore din 24, 7 zile din 7, dedicându-se consultării, efectuării de electrocardiograme și altor investigații, în ciuda faptului că mulți pacienți se prezintă fără a avea o reală urgență medicală.

Publicitate