Un bărbat, căruia medicii i-au scos un plămân „din greșeală”, a câștigat în instanță despăgubiri

După nouă ani de luptă în instanță, Teodor Mema, un pacient căruia i-a fost extirpat un plămân în urma unor analize greșite, a obținut o decizie definitivă. Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București este obligat să-i plătească despăgubiri în valoare de 150.000 de euro.

Cu toate acestea, unitatea medicală susține că nu dispune de fondurile necesare pentru a efectua plata integrală.

În 2015, la vârsta de 59 de ani, Teodor Mema a fost operat pentru un presupus cancer pulmonar la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București. Diagnosticul inițial, bazat pe o bronhoscopie efectuată de medicul Ruxandra Ulmeanu, a indicat prezența unor celule tumorale.

Ulterior, o biopsie efectuată la o clinică privată a arătat absența celulelor tumorale. Cu toate acestea, medicul Ioan Cordoș a ignorat rezultatele clinicii private și a decis să se bazeze pe concluziile colegilor săi, optând pentru o intervenție chirurgicală majoră.

În timpul operației, Ioan Cordoș a extirpat întregul plămân stâng al pacientului. Analizele post-operatorii au arătat că pacientul nu suferea de cancer, ci de tuberculoză, o boală tratabilă cu antibiotice. Decizia chirurgului a avut consecințe devastatoare pentru Teodor Mema, lăsându-l cu o infirmitate permanentă și schimbându-i radical viața.

După operație, Teodor Mema a fost nevoit să se interneze din nou la Marius Nasta pentru tratamentul tuberculozei, unde a stat timp de trei luni. Eroarea medicală a avut efecte grave asupra sănătății sale, provocând dificultăți de respirație și dureri constante.

În căutarea dreptății, Mema a dat în judecată atât spitalul, cât și medicul care l-a operat. Procesul, care a durat nouă ani, s-a finalizat în noiembrie 2023 cu o decizie definitivă care obligă Institutul de Pneumoftiziologie să plătească despăgubiri de 150.000 de euro.

„Îmi este frică, vă spun cinstit, să mai merg la medic în România. Am mai avut nevoie de o operație și m-am dus în Germania. Mori cu dreptatea în mână în România, nu s-a schimbat nimic. A trebuit chiar să mă mut din București. Mi-au zis medicii: ‘Vrei să trăiești? Da.

Mută-te la munte, la aer curat, n-ai nicio șansă în București.’ A trebuit să-mi iau o căsuță pe lângă Cheia, altfel aș fi fost deja mort. Am crize de respirație, pic din picioare. Mi se îngustează căile respiratorii și când respir se aude zece etaje, încep să șuier” a declarat Teodor Mema.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” susține că nu dispune de fondurile necesare pentru a plăti despăgubirile integrale, ceea ce ridică întrebări suplimentare despre responsabilitatea și capacitatea instituțiilor medicale de a face față erorilor medicale grave.

Publicitate