Un bătrân cu un picior amputat și-a găsit dreptatea la CEDO, la 2 ani după ce a murit!

România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că l-a prejudiciat pe un orădean imobilizat la pat, stabilind că se poate îngriji singur, deși în mod evident nu putea. Dreptatea însă a venit prea târziu, bărbatul murind în urmă cu doi ani.

Pproblemele bărbatului au început în anul 2015, pe când avea 85 de ani, iar medicii i-au amputat un picior. În plus, suferea și de alte afecțiuni medicale, precum cataractă, pierderea auzului și incontinență, informează Bihoreanul.

Publicitate

Bătrânul a avut nevoie inițial de scaun cu rotile, ca mai apoi să fie imobilizat la pat deoarece nu mai putea manevra scaunul, iar greutatea acestuia ajunsese la 40-45 kg.

În 2017 s-a adresat Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Bihor, funcționarii încadrându-l ca suferind de un handicap de nivel mediu, fără dreptul de a primi un asistent personalm, ca și cum se putea îngriji singur!

Bătrânul a contestat evaluarea, iar în 2019 Curtea de Apel Oradea a stabilit că încadrarea bărbatului a fost corectă.

În motivare, judecătorii Curții de Apel Oradea au arătat că bărbatul a solicitat evaluarea dizabilității în urma amputării parțiale a unui membru, care nu ar fi un criteriu suficient pentru încadrarea în gradul de handicap sever, și că nu a dovedit alte afecțiuni de care ar suferi.

Asta, deși – după cum avea să consemneze CEDO – chiar reprezentanții DGASPC Bihor au notat starea bărbatului în documentele de la dosar.

Considerând că i s-a făcut o nedreptate, bărbatul a sesizat CEDO, însă în primăvara anului 2020 a încetat din viață. Judecătorii europeni au stabilit că procesul poate continua prin înfățișarea fiului său, în calitate de moștenitor legitim al bătrânului.

„Drepturile aplicantului la autonomie și respectul propriei demnități nu au fost luate în considerare în evaluarea întocmită de comisie ori în decizia magistraților din apel. De asemenea, autoritățile nu au luat în considerare vârsta înaintată a aplicantului ori faptul că acesta și-a pierdut piciorul la 85 de ani.

Implicațiile pe care o asemenea schimbare drastică le-au avut asupra vieții unei persoane în vârstă nu au fost nici ele enumerate în evaluare”, motivează judecătorii CEDO decizia de condamnare a României.

Fiul bătrânului va primi acum 8.000 euro, daune morale și materiale.

Publicitate