Un biolog explică de ce nu vedem aproape niciodată puii de porumbei

Indiferent de orașul în care vă aflați, probabilitatea de a întâlni sute de porumbei în piețe sau pe străzi este extrem de mare. Cu toate acestea, observația cuiburilor lor pline de pui este o raritate sau chiar o imposibilitate.

Cercetătorii dezvăluie câteva motive simple care stau la baza acestui fenomen.

Publicitate

În primul rând, majoritatea porumbeilor pe care îi vedem în spațiile urbane sunt porumbei sălbatici (Columba livia domestica), o subspecie a porumbelului de stâncă sălbatic (Columba livia).

Acești porumbei sălbatici obișnuiesc să-și construiască cuiburi în locuri înalte, precum marginile clădirilor sau cavitățile acestora, aducându-și puii pe lume în aceste ascunzători. Din acest motiv, este dificil să observăm cuiburile lor și, implicit, puii.

Debra Kriensky, biolog specializat în conservare la Societatea Audubon din New York, explică că puii de porumbel devin vizibili doar atunci când părăsesc cuibul și sunt deja suficient de mari pentru a semăna cu păsările adulte.

O altă explicație importantă ține de perioada relativ scurtă de creștere a puiilor de porumbel. Aceștia părăsesc cuibul în doar 25 până la 32 de zile de la naștere. Astfel, dacă nu aveți noroc să îi observați în această perioadă limitată, veți găsi greu puii de porumbel.

„Porumbeii se nasc goi și trebuie să-și crească pene înainte de a părăsi cuibul, asemenea altor specii care construiesc cuiburi”, explică Martin Fowlie de la Societatea Regală pentru Protecția Păsărilor (RSPB).

În cazul în care totuși reușiți să observați un pui de porumbel în oraș, acest lucru poate fi un semn că ceva nu este în regulă. Potrivit lui Debra Kriensky, este destul de des să vezi pui care cad din cuib înainte să fie pregătiți să zboare și să se descurce singuri.

În astfel de cazuri, puii ar trebui să fie ajutați să se întoarcă în cuib, sau ar trebui să fie aduși la un centru specializat de reabilitare a faunei sălbatice.

Cu toate că puii de porumbel pot fi destul de dificil de observat în mediul urban, aceste pasări continuă să fie prezente și să se adapteze vieții în orașe, fiind o parte integrantă din peisajul urban al multor localități.

Publicitate