Un Comisar de Poliție a devenit ”consultant” pentru o rețea de crimă organizată

Pe data de 1 octombrie 2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală anunțau 30 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Vaslui și Brașov pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, se arată într-un material documentat de către Investigatoria.

Lista infracțiunilor era impresionantă: constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat, camătă, evaziune fiscală, spălare a banilor, trafic de influență, cumpărare de influență, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, favorizarea făptuitorului, influențarea declarațiilor, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, distrugere, proxenetism, sustragerea ori distrugerea de probe ori înscrisuri și șantaj.

Publicitate

Gruparea vizată acționa de prin 2012 în domeniul traficului de persoane, membrii grupării infracționale obținând sume importante de bani din activități de proxenetism, ce s-au desfășurat pe teritoriul Elveției, Italiei, Franței, Germaniei, Marii Britanii și Spaniei.

În perioada în care coordona activitatea de proxenetism pe teritoriul Elveției, liderul grupării, Marian Bejan, a intrat în conflict cu membrii unei alte grupări concurente, formată din cetățeni de origine albaneză.

Astfel, în luna martie a anului 2012, acesta a încercat uciderea competitorului de origine albaneză.  Practic, acesta a fost urmărit cu mașina până a ajuns într-o zonă mai puțin circulată, unde a fost lovit cu cuțite și alte obiecte contondente.

Trebuie reținut și faptul că până în anul 2015, activitatea de pază a cluburilor din București a fost asigurată de o grupare aflată în coordonarea unei persoane ce a fost victima unei infracțiuni de tentativă la omor comisă, în anul 2015, pe fondul conflictelor generate de paza cluburilor din București.

Ulterior comiterii acestei infracțiuni de tentativă la omor, paza cluburilor din București a fost preluată de o altă grupare din care făcea parte și comisarul de poliție Badea Robert Cristian, angajat în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog la data comiterii faptelor, cu care Bejan a inițiat o relație de colaborare.

Tentativele de omor au continuat și ulterior, astfel că în ianuarie 2020, pe o stradă din București, doi membri ai grupării au chemat o persoană care îi denunțase la o anumită adresă și au lovit-o inclusiv cu o sabie, provocându-i leziuni traumatice semnificative.

Potrivit rechizitoriului, un rol important în gruparea infracțională l-a avut Badea Robert Cristian, polițist în cadrul BCCO, Serviciul Antidrog, persoană care a asigurat atât consilierea juridică a liderului grupării infracționale, cât și fluxul de informații, din interiorul instituțiilor de aplicare a legii, cu privire la activitățile de cercetare desfășurate de acestea, către liderul grupării și prin intermediul acestuia, către toate grupările infracționale.

De asemenea, polițistul i-a asigurat liderului grupării inclusiv accesul în mediul penitenciar, unde acesta a avut acces la datele privind eventuale denunțuri sau inițiative de a formula denunțuri provenite de la persoane încarcerate și care s-au aflat în relații cu acesta.

Evident, câștigurile au fost pe măsură, pentru că polițistul a făcut chiar și nume personal achiziții pentru spălarea banilor obținuți din infracțiuni de către gruparea de crimă organizată, inclusiv  administrarea în fapt a două case de pariuri sportive, dar care funcționau în drept ca și puncte de lucru ale unei societăți comerciale coordonate de către liderul grupării.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

Publicitate