Un deputat promovează o lege care facilitează vânzarea tutunului către minori

Deputatul PNL Florin Roman a promovat o propunere legislativă prin care să fie eliminată sancțiunea cea mai dură pentru comercianții care vând țigări minorilor. DEputatul a solicitat ca propunerea legislativă să fie dezbătută și votată în regim de urgență.

Jurnaliștii de la Investigatoria au făcut cunoscut acest lucru: de ani întregi, organizațiile anti-tutun luptă pentru eliminarea publicității produselor din tutun și pentru interdicția totală a vânzării acestor produse către tineri. Asta afectează, evident, așa numita „industrie a morții”, care pare să fi găsit un susținător foarte agresiv în deputatul liberal, Florin Roman.

Publicitate

Deputatul are o istorie a protejării industriei tutunului, pentru că și anul trecut Ministerul Sănătății a elaborat un punct de vedere prin care propunea respingerea adoptării unor modificări avangardiste la Legea fumatului din România, și l-a trimis la Guvern care, ulterior, l-a direcționat către Camera Deputaților, cu recomandarea de a nu interzice reclamele și sponsorizările industriei de tutun. La mijloc ar fi fost, și atunci, deputatul Florin Roman, mai precizează sursa citată.

Eforturile acestuia pentru susținerea „industriei morții” continuă și în prezent. Și nu oricum, ci printr-un proiect de lege care va elimina sancțiunea cea mai dură pentru comercianții care vând țigări minorilor.

Florin Roman deplânge, în expunerea de motive, „accesul facil al minorilor la produsele din tutun”, dar proiectul său de lege consfințește faptul că, dacă vând țigări minorilor, vânzătorii riscă o suspendare a activității de 30 de zile în loc să fie închiși, așa cum prevede legea acum.

”Inițiativa 2035 fără tutun”, ONG-ul care a inițiat o lege împotriva publicității la tutun a luat poziție față de această propunerelegislativă:

„O mostră de perversitate extremă din politica românească

„Deputatul Florin Roman, care a blocat legea restricționării publicitații la tutun încălzit pentru minori, lovește din nou și inițiază un proiect de lege prin care elimină sancțiunea cea mai dură în cazul vânzării tutunului către minori.
Dacă vând țigări copiilor noștri, vânzătorii riscă o suspendare de 30 de zile în loc să fie închiși. Atât, 30 de zile de pauză, de parcă viețile copiilor noștri se dau pe un pachet de țigări”, afirmă reprezentanții Inițiativei 2035 fără tutun.
Ba mai mult, ca să mușamalizeze toată povestea, domnul deputat, unic inițiator ca un Robin Hood al industriei bolii și a morții, a mascat totul într-un proiect de lege anti-tutun, cu citate de la organizația Salvati Copiii Romania și chiar din proiectele de legi de anul trecut.
Culmea, domnul deputat solicită și aplicarea procedurii de urgentă, cu un tupeu incredibil, plătit, foarte posibil, cu bani grei din industria tutunului„, arată Inițiativa 2035 fără tutun.
Domnilor Florin Cîţu, Vlad Voiculescu, Ludovic Orban și doamna Anca Dragu, vă rugăm să ne sprijiniți să oprim acest abuz – toată Europa se luptă să elimine fumatul și să-și protejeze copiii de tutunul încălzit și vaping, să nu fim noi țara care face exact invers„, este mesajul ONG-ului condus de Ramona Brad.
Later edit: deputatul Florin Roman a reacționat după apariția articolelor având acest subiect.
„In legătura cu interpretările din spațiul public, referitoare la un proiect de lege care înăsprește sancțiunile pentru cei care comercializează alcool și tutun minorilor, fac următoarele precizări:
1. Fata de situația actuala, când in astfel de cazuri se aplica doar amenda de 5000 lei, eu am propus încă de la prima abatere o sancțiune dubla și măsura complementara de suspendare a activității pentru 30 de zile. In textul actual, prevederea suspendării era de abia la a doua abatere. Aliniatul b) care se referă la închiderea unității, nu este abrogat, așa cum susțin alții, el este completat cu o litera c). Pentru a elimina orice neclarități, mâine voi depune un amendament, care presupune dublarea amenzilor, sanctiunea suspendării încă de la prima abatere și precizarea expresa ca rămâne sanctiunea închiderii activității încă de la doua abatere, nu a treia cum e in prezent. Legea in actuala forma nu își atinge scopul propus, iar cei care nu cred sa meargă sa vada ce se întâmpla in cluburi!
Textul amendamentului:
2. La articolul 10, după litera b) introduce o nouă literă, litera c) cu următorul cuprins:
​„c) nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin (61) se sancționează cu amenda contravențională de 10.000 lei şi cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere; săvârșirea unei noi contravenții la aceasta lege se sancționează cu amenda contravenționala de 20.000 lei și cu sanctiunea complementara de închidere a unității.”
Publicitate