Un director de liceu le cere elevilor 200 lei ca să-i primească la festivitatea de final de an! „Domnul director ne-a spus că, dacă nu dăm banii, ne dă diplomele prin gard”

Aproape 250 de elevi vor absolvi în curând Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea. 

Liceenii sunt revoltați pentru că, din dorința directorului liberal, vor avea o festivitate de absolvire fastuoasă, pe care tot ei trebuie să o și plătească.

Ca să audă ultimul sunet de clopoțel din curtea școlii, fiecărui licean i se cer 200 de lei, iar cei care nu vor să plătească sunt avertizați că nu vor putea participa la ceremonie, notează e-bihoreanul.ro.

Publicitate

În replică, directorul susține că n-a vrut decât să organizeze o ceremonie plăcută pentru elevi, profesori și părinți. Pentru că școala n-are buget pentru așa ceva, nici sponsori, singurii care pot sponsoriza ambițiile profesorilor sunt elevii și părinții!

„La începutul anului școlar, directorul Daniel Negrean ne-a spus că festivitatea de absolvire, care va avea loc în curtea școlii, va costa cam 50 de lei pe elev. Era o sumă OK, nimeni nu a comentat.

În urmă cu câteva săptămâni, ne-a anunțat, prin șefii de clasă, că, de fapt, ne va costa 250 de lei pe elev, pentru că vom avea o scenă cu DJ, un candy-bar (n.r. bufet cu prăjituri), apă, sucuri și cafele”, povestește o viitoare absolventă.

În schimb, directorul Colegiului Economic le-a spus elevilor că doar scena care va fi montată în curtea școlii pe 26 mai, când este programată festivitatea, îi costă 2.200 de euro. La asta se adaugă cheltuielile cu prăjiturile, pe care tot Negrean le-a estimat la 3.000 de euro. „Restul banilor nu știm pe ce merg, putem doar să bănuim…”, mai spune eleva.

În cele 10 clase de-a XII-a de la Colegiul Economic învață, în total, 248 de elevi, ceea ce înseamnă că, în total, directorul voia să strângă de la ei suma fabuloasă de 62.000 de lei!

Elevii care sunt șefi de clase au fost, în urmă cu două săptămâni, la o întâlnire cu directorul, cerându-i să accepte suma de 100 de lei pe persoană, dar Negrean n-a fost de-acord.

În schimb, le-a spus că nu mai dorește să discute cu ei, ci cu părinții lor, așa că în ultima săptămână, directorul a participat la mai multe ședințe cu părinții organizate de diriginții claselor de-a XII-a.

Mama unui elev de-a XII-a, cofetăreasă de profesie, s-ar fi oferit să facă prăjiturile necesare la prețul de 3.000 de lei, însă oferta ei nici n-a fost luată în calcul. „Directorul a spus că are deja firmele cu care lucrează: Top Sound pentru scenă, President pentru prăjituri”, mai spune sursa BIHOREANULUI.

Daniel Negrean nu pare să accepte niciun compromis, însă. „Domnul director ne-a spus că, dacă nu dăm banii, ne dă diplomele prin gard și că pe scena lui nu urcăm”, zice și un elev din clasa a XII-a. Iar vorbele adolescenților sunt confirmate și de profesori.

„O colegă, dirigintă la o clasă de-a XII-a, a spus că dintre elevii ei, doar unul este de acord să plătească. Directorul i-a răspuns: «Foarte bine, înseamnă că nici dvs. nu veți participa la festivitate». Apoi ne-a spus tuturor diriginților că nu suntem implicați și că nu avem putere de convingere, dacă nu reușim să-i lămurim pe copii”, povestește un dascăl din școală.

Negrean respinge ideea că elevii trebuie să plătească bani ca să participe la festivitate și susține că ei trebuie să dea bani doar pentru a doua parte, cea în care vor socializa, în curtea școlii, alături de profesori.

„Pe lângă valorile pe care am încercat să le transmitem în cei patru ani de liceu, să fie punctuali, să respecte aproapele, vrem să le insuflăm să încerce să și socializeze, să se deschidă un pic, să participe la un eveniment la care nu au mai fost”, susține directorul.

Lui Negrean nu i se pare greșit ca evenimentul să fie plătit de elevi și de părinți, care ar fi cheltuit și mai mult dacă elevii organizau, de pildă, un banchet.

„Orice activitate extracurriculară în școlile din România este plătită de părinți, ăsta e adevărul”, se apără liberalul. Întrebat de ce nu a apelat școala la sponsorizări, mai ales că are parteneri printre firmele din HoReCa, Negrean a spus doar că asemenea ajutoare „se obțin greu”; evident, e mult mai ușor de apelat la „pușculița” părinților!

Publicitate