Un expert a luat șpagă 140.000 de euro ca să subțieze stratul de asfalt de la 6 cm la 1,4 cm!

Expertul Radu Judele se află în centrul unui amplu scandal de corupție, care a dezvăluit detalii șocante privind modul în care un drum vital din România a fost compromis de interese politice și corupție la cel mai înalt nivel.

Potrivit publicației Reporteris.ro, Judele ar fi primit mită în valoare de 140.000 de euro de la constructorul Emil Savin, cunoscut sub pseudonimul „Farmazon”, pentru a accepta o reducere masivă a grosimii stratului de asfalt aplicat pe drumul Bârlad-Codăești.

Publicitate

Inițial prevăzut pentru a fi construit cu un strat de 6 centimetri de asfalt conform documentației, drumul a fost ulterior pavat cu doar 1,4–1,9 centimetri, afectând grav calitatea și durabilitatea acestuia.

Ancheta desfășurată de DNA a dezvăluit că neregulile nu se opresc aici. Expertiza făcută de Judele la două loturi ale drumului, cu o lungime totală de 47 de kilometri, a identificat pagube de peste 18 milioane de lei (3,6 milioane de euro) provocate de constructorul SC Soragmin, care nu a respectat normele stabilite. Constructorul, la rândul său, a revendicat facturi neplătite de 15 milioane de lei (3 milioane de euro) de la Consiliul Județean Vaslui.

Conform expertizei inițiale, constructorul era obligat să aplice un strat de asfalt de minim 6 centimetri peste structura existentă a drumului, deoarece analizele de laborator indicaseră deficiențe în calitatea acestuia.

Surprinzător, ulterior încheierii unui contract de consultanță în valoare de 714.000 lei (142.800 de euro) între patronii firmei de construcție și Radu Judele, raportul expertizei a suferit modificări semnificative. Grosimea stratului de asfalt s-a redus la 1,4–1,9 cm, iar suma pagubelor atribuite constructorului a scăzut de la 18 milioane de lei la aproape 2 milioane de lei.

Dosarul legat de drumul Bârlad-Codăești a implicat pe baronul Dumitru Buzatu, lider PSD de lungă durată și influență, fiind reținut și trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență.

Acesta a fost surprins în flagrant delict în urmă cu câteva luni când primea o geantă cu 1,25 milioane de lei, reprezentând un comision de 10% din suma pe care Consiliul Județean Vaslui, sub conducerea sa, urma să o plătească firmei SC Soragmin pentru modernizarea drumului.

Incidentul relevă o mreajă de corupție și favoritism politic care compromite grav infrastructura din România.

Publicitate