Un fost episcop a fost condamnat la 8 ani de închisoare!

Un scandal major zguduie Biserica Ortodoxă Română (BOR). Fostul episcop Cornel Onilă și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, acuzați de viol și alte agresiuni se.xuale împotriva unor elevi de la Seminarul Teologic „Ioan Gură de Aur” din Huși, au fost condamnați de Curtea de Apel Galați la opt, respectiv 15 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă, relatează news.ro.

Conform jurnaliștilor de la proiectul „Să fie lumină”, care au anunțat condamnarea celor doi, informații despre dosar nu sunt disponibile pe portalul instanțelor.

Cornel Onilă a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru viol și agresiune se.xuală asupra elevilor de la seminar, în timp ce fostul arhimandrit Sebastian Jitaru a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Victimele urmează să primească despăgubiri de 50.000 de euro fiecare.

Episcopul retras Cornel Onilă și fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru au fost trimiși în judecată pentru viol și alte agresiuni se.xuale comise împotriva unor elevi de seminar. Rechizitoriul întocmit în cauză dispunea și chemarea în instanță, ca părți responsabile, a instituțiilor BOR care au găzduit și tolerat abuzurile. Aceasta este prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Române când un arhiereu este trimis în judecată pentru viol.

Onilă a fost acuzat de Parchetul Curții de Apel Iași de viol și agresiune sexuală asupra unui băiat care-i era elev la Seminarul Teologic „Ioan Gură de Aur” din Huși. Alături de el, a fost judecat și fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru, acuzat că l-a violat pe același elev abuzat și de Onilă.

Jitaru ar mai fi violat alți doi seminariști, pe unul de cel puțin nouă ori într-un an, iar pe celălalt timp de aproape doi ani, uneori și de două ori pe săptămână.

Cele trei victime ale abuzurilor comise în tandem de episcopul și arhimandritul BOR au cerut daune însumând 500.000 de euro. Jitaru nu are proprietăți, iar Onilă și-a retras sume mari din conturi după ce sechestrul asupra conturilor sale a fost ridicat.

Pentru a se asigura că daunele solicitate în procesul penal vor fi acoperite, procurorii au introdus în dosar, la cererea victimelor, conform procedurii, Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic „Ioan Gură de Aur” din Huși, în calitate de părți responsabile civilmente.

Proiectul „Să fie lumină” a relatat pe larg despre abuzurile sistematice petrecute la Huși sub conducerea episcopului Cornel Onilă, precum și despre complicitatea tăcută a oamenilor și forurilor BOR.

Decizia Curții de Apel Galați nu este definitivă, cei doi având posibilitatea să facă apel. Reprezentanții BOR și ai instituțiilor implicate nu au oferit încă declarații oficiale pe marginea acestui caz șocant care a atras atenția opiniei publice și a generat numeroase discuții și controverse în comunitatea religioasă și nu numai.

Publicitate