Un liceu trebuie să-i plătească daune de 3.000 euro unui elev care a luat 2 la purtare pentru o postare pe Facebook

Curtea de Apel Ploiești a pronunțat o decizie definitivă în cazul fostului elev Andrei Voicu, obligând Colegiul Național „B.P. Hașdeu” din Buzău să plătească daune morale în valoare de 3.000 de euro.

Decizia vine în urma unei postări pe Facebook din 2018, când Andrei a primit nota 2 la purtare pe semestrul respectiv.

Publicitate

Într-un grup de Facebook al liceului, Andrei a postat un videoclip în care apărea profesoara sa de desen, însoțit de un mesaj critici privind regulile școlare. Consiliul profesoral a decis scăderea notei la purtare a elevului, ceea ce a declanșat o acțiune în instanță din partea părinților acestuia. Eforturile lor au fost încununate de succes, iar elevul a obținut media 9.05 la Bacalaureat.

Reprezentanții cabinetului de avocatură care l-a susținut pe Andrei în acest proces au subliniat că victoria nu aparține doar lui, ci și tuturor elevilor care se confruntă cu nedreptăți în sistemul educațional.

În aprilie 2023, Tribunalul Buzău a luat o primă decizie în favoarea elevului, obligând colegiul să radieze mențiunile nedrepte și să plătească daune morale în valoare de 3.000 de euro, plus cheltuieli de judecată de 2.800 de lei. Cu toate că colegiul a formulat recursuri, Curtea de Apel Ploiești le-a respins marți, menținând astfel decizia inițială din 2023.

Totul a pornit în 2018 când Alexandru Voicu, pe atunci un adolescent de 17 ani care învața la Liceul B.P. Hasdeu din Buzău, a distribuit pe un grup intern al școlii un clip video realizat în 2013 în care apare profesoara de desen, potrivit libertatea.ro.

„Băi băieți, eu zic să îi găsim profei un băiat de care să se lipească”, scrie el cu referire la versurile melodiei. Apoi continuă cu o critică la adresa liceului. „Colegiul «Bogdan Petriceicu Hasdeu» este liceul în care este interzisă purtarea bărbii și a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minți ale sistemului de învățământ, această struțo-cămilă a artei, care se zbate între vocația de a cânta și de a desena”.

Publicitate