Un nou scandal la orizont: milioane de țînțari modificați genetic vor fi eliberați experimental

Un scandal în creștere are loc la această oră în SUA, după anunțul autorităților din Florida că începe aplicarea unui experiment științific care, anul trecut, făcea turul presei mondiale mai mult ca știre de divertisment, se arată într-un material semnat de Bogdan Tiberiu Iacob pe inpolitics.ro.

Subiectul devine realitate și oamenii începă să înțeleagă că nu e de glumă, iar consecințele ar putea fi dramatice.

Anul trecut, în august, aflam din presa lumii că autoritățile din Florida au aprobat aplicarea unui program științific prin care sute de milioane de țînțari modificați genetic urmau să fie eliberați în statul amintit, începînd cu acest an.

Operațiunea a început în aceste zile, dar odată cu ea și mari scandaluri și controverse.

Experimentul se înscrie în efortul de a controla specia țînțarilor, responsabilă de răspîndirea unor boli grave precum Dengue, Zika sau febra galbenă, precum și viermele inimii la animale de companie și animale.

Cum funcționează mecanismul respectiv: specia de țînțar modificată genetic, denumită OX5034, a fost ”concepută” pentru a produce femele care mor în stadiul larvar, cu mult înainte de a putea produce ouă și de a crește suficient de mult încât să muște și să răspândească boli.

Ținta sunt femelele de țînțar pentru că doar ele înțeapă oamenii, spre deosebire de masculi care se hrănesc cu produse vegetale.

Proiectul este privit, însă, cu mari rezerve atît de ONG-uri de mediu – care vorbesc de un experiment de tip Jurassic Park -, cît și de localnici, din mai multe motive.

E vorba de lipsa unei analize temeinice a riscurilor de mediu ori de temerea că în rîndul populației de țînțari ar putea apărea alte mutații genetice, pe cale naturală de astă dată, care să ducă la efecte catastrofale.

De faptul că oamenii se simt cobai ai unui experiment imens, pe care îl numesc chiar o formă de terorism din partea propriilor autorități.

Dar, mai ales se ridică întrebarea: dacă un țînțar poate fi programat genetic să moară la un anumit moment, nu s-ar putea aplica același lucru, într-o zi, la oameni?

O controversă care va alimenta puternic mai vechile ori mai actualele teorii ale conspirației privind depopularea controlată a planetei, teorii care au explodat în anul pandemiei.

Iar faptul că firma Oxitec, care a creat țînțarii modificați genetic e susținută financiar de Bill Gates, cel care a investit milioane de dolari în experiment, nu va ajuta deloc, mai scrie sursa citată.