Un nume unguresc dat unui pui de zimbru din Neamţ a stârnit serioase polemici

Roleny este numele aproape unguresc dat unui pui de zimbru venit pe lume la Parcul Natural Vânători Neamţ, lucru care a stârnit mari polemici în mediul virtual.

Concursul organizat de Parcul Natural Vânători Neamţ, o structură a Regiei Romsilva, care a avut scopul de a găsi cel mai interesant nume pentru un pui de zimbru venit pe lume în iunie 2021, la Grădina Zoologică Dragoş Vodă s-a încheiat astăzi, fiind anunţată cea mai inspirată alegere. Era vorba despre un mascul, care se va numi Roleny, informează
Nu este prima ediţie a originalului concurs, unul lansat pe Facebook, ci a IX-a, el începând din anul 2013, de atunci fiind „botezaţi“ şi găsindu-şi „naşi“, chiar şi din străinătate,
doisprezece zimbrişori. Publicul era invitat să arate cât de inspirat este, regula impusă fiind ca numele propus să înceapă cu particula „RO“, una care provine de la indicativul de ţară al României.
Primul zimbru născut în sălbăticie | Stiri si informatii din judetul  Hunedoara. Mesagerul Hunedorean
Numele ales la întrecerea din acest an, la care şi-au trimis opţiunile peste 500 de persoane, a stârnit comentarii în mediul virtual, pe Facebook Parcul Vânători. Asta pentru că boleny înseamnă zimbru sau bizon în limba maghiară. Unii internauţi sunt de acord cu această denumire dată puiului de zimbru, dar alţi „patrioţi“ sunt în total dezacord.
„Concursul nostru a ajuns la final. Peste 500 de persoane şi-au exprimat opţiunea privitor la ce nume să poarte zimbrişorul, primindu-se circa 300 de nume diferite. Fericitul câştigător este doamna Hegy Zsuzsanna, iar viţelul se va numi Roleny (de la boleny – zimbru în limba maghiară“, au anunţat reprezentanţii Parcului Natural Vânători Neamţ. Şi poate că, dacă nu era specificat numele câştigătoarei, nu apăreau atâtea controverse.
Şi, în scurt timp, comentarii nenumărate au fost postate. „Mie mi se pare foarte inspirată alegerea numelui. Este un nume care uneşte, nu care dezbină. Păcat că alţi oameni nu văd aşa lucurile. Să trăieşti mulţi ani, Roleny!“; „Ce bine! Grozav! Un zimbru, simbol al Moldovei, nascut la Neamt… extraordinar!“; „Românesc nu era bun???“, „Propun ca Primii Colonişti pe Marte din partea României să fie un cuplu mixt (tradiţional sau nu, nu despre asta e vorba aici) romano-maghiar. Din navetă să păşească ţinându-se de mână, fiecare cu un picior în acelaşi timp“, se arată în trei posări.
Altele sunt mai dure: „De ce în maghiară? Numele Românesc nu suna mai bine la ureche?; „De-acum aveţi nume – rolemen, rorna, rotila şi lista rămâne deschisă“; „Poate e zimbru maghiar…“; Puteaţi să-i puneţi numele (H)orty! Să conţină ro de la România şi aţi ales nume maghiar. Bravos!“; „Poate «Pişta“ era mai potrivit, sau un nume german, săsesc! „Ne-aţi cam indus in eroare cu RO-ul din faţă. Am crezut că se caută un nume românesc. Aţi ales însă un… hibrid maghiaro-român“.
Autorul unui comentariu este ferm: „Să nu cumva să îi daţi nume ăsta“, iar altcineva, care-i pe aceeaşi lungime de undă a postat: „De ce nu românesc? Parcul dumneavoastră se afla în Romania, nu în Ungaria!
Ce legătura are Roleny cu Boleny?  Dezamăgire totală! Iar Ro vine de la ROMANIA!“. Cu sprijinul publicului, până anul acesta, au fost „botezaţi“ 12 zimbri, şapte masculi – Românaşul, Rovin, Robur, Romaşcan, Ronică, Rovan şi Roborn şi cinci femele – Rozana, Rolline, Romi, Roltea şi Rovidenia.
Administraţia Parcului Vânători Neamţ derulează un proiect unic în ţară, care are ca scop repunerea în habitatul natural a zimbrilor. A început pe 22 martie 2012, când primul grup – cinci exemplare, a fost eliberat în zona Chitele, din comuna Crăcăoani, În acest moment, după alte şi alte eliberări ale legendarelor mamifere, s-a ajuns ca prin codrii Neamţului, pe o suprafaţă de circa 60.000 de hectare, să hălăduie circa 50 de zimbri.
Publicitate