Un preot umilește o familie cu mortul în sicriu, punându-i să-i pupe mâinile și să-și ceară scuze

Un preot din comuna Tăuți, județul Cluj, a făcut o criză de nervi la o înmormântare, cerându-le oamenilor scuze pentru că nu și-au plătit locul de veci, în valoare de 5.000 de lei.

Un slujitor al lui Dumnezeu umilește familia greu încercată și mortul acesteia pe care l-a prohodit în mijlocul străzii, neavând parte de toate cele rânduite de sfânta biserică (nu s-au tras clopotele), în contextul in care familia a fost obligata sa plătească o suma exorbitanta pentru un loc de veci, decedatul fiiind băștinaș al locului de când s-a născut, relatează stiridecluj.net.

Publicitate

”Nu o să încep această înmormântare până când familia nu își cere iertare față de mine, pentru modul urât în care s-a comportat față de mine în ultimele 3 zile. 

Am fost jignit… (De ce v-ați făcut preot, a întrebat cineva).

Nu vă țineți în gură cu mine. Biserica are rânduiala ei, ca orice instituție. Eu vreau ca pacea să se aștearnă peste noi. Toți suntem îndurerați și tensionați, dar în timp se pot întâmpla lucruri urâte. Sunteți oameni în vârstă și ați văzut câte necazuri se pot întâmpla asupra unei familii, când o familie se răscoală asupra bisericii.

De aceea vă spun, haideți să fie cu duh de pace, să ne iertăm și să putem sluji în tihnă. Dumnezeu să vă ierte și să ridice blestemul asupra dumneavoastră și asupra urmașilor. Să îl ridice și să îl șteargă.

Modul în care v-ați comportat în aceste trei zile mi-a mâhnit sufletul pentru că nu m-ați înțeles. Mi-ați făcut reclamații. M-ați ponegrit în tot satul, dar ați ajuns tot la cuvintele mele.

Nu e vorba să dea bani, ci să își plătească locul de veci. Nu să îmi dea banii mie. Dânșii nu au mai plătit contribuția de zece ani. Ascultați-mă că am evidențe și martori. De zece ani de zile nu și-au mai plătit contribuția.

Hotărârea Consiliului Parohial este că familia care nu își plătește contribuția în ultimii 3 ani plătește locul de veci. Ce e de neînțeles. Și biserica are cheltuielile ei, și biserica are responsabilitățile ei. Noi nu suntem slugile dumneavoastră, noi suntem slujitorii dumneavoastră. Nu vă mai comportați urât că vă luați plata de la Dumnezeu, nu de la mine.” a pus preotul.

”Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a luat act de comportamentul regretabil și smintitor al preotului Florin Parasca de la Parohia Tăuți, protopopiatul Cluj I, care a produs multă tulburare la o slujbă de înmormântare în comunitatea pe care o păstorește.

Având în vedere repetatele hotărâri ale Sfântului Sinod care interzic cu desăvârșire condiționarea săvârșirii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, preotul Florin Parasca a dat dovadă nu doar de lipsă de tact, ci și de nerespectarea hotărârilor forurilor bisericești superioare.

În acest sens Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a analizat toate aspectele acestui caz și, în conformitate cu articolul 159 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române a decis ca preotul Florin Parasca să i se aplice sancțiunea disciplinară dojană arhierească, să restituie suma plătită familiei îndoliate și să își ceară scuze public.”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Clujului.

Publicitate