Un primar a fost condamnat după ce a luat mită de 117 ori!

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât condamnarea la patru ani de închisoare a primarului comunei Gostavăţu, județul Olt, acuzat de luare de mită și înșelăciune.

Inculpatul a fost considerat vinovat de a fi primit mită de la diverse firme în perioada 2008-2018, în contextul unor acuzații legate de organizarea bâlciului anual și anularea de procese-verbale de contravenție.

Potrivit anchetatorilor, primarul ar fi condiționat persoanele care doreau să evite sancțiuni sau restricții în desfășurarea activităților lor pe raza comunei, cerând sume de bani sub pretextul organizării bâlciului comunal.

Publicitate

Acest comportament ar fi avut loc pe o perioadă de zece ani, iar P.M.Ș. ar fi primit mită de la părți implicate de 117 ori.

Dosarul a fost inițial adus în atenția publică în mai 2019, când Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a anunțat plasarea sub control judiciar a primarului. Reales în fruntea comunei în 2020, edilul a fost deferit justiției, iar pe 22 martie 2023, Tribunalul Olt l-a condamnat la patru ani și patru luni de închisoare cu executare pentru infracțiunile comise.

Hotărârea instanței a inclus obligația ca inculpatul să achite sume de bani primite de la părțile civile din dosar și confiscarea a 15.000 și 5.000 de lei de la administratorii a două societăți comerciale.

Ștefan Mitrică, denunțător: „A scos un caiet și s-a uitat pe caiet. Tu de obicei dădeai 1.000 de lei. Da?! Așa trebuie să dai. Cotizez cred că din primul an în care a fost primar, în fiecare an am dat. Am plecat de la 300 de lei, 500 de lei, până am ajuns la 1.000 de lei.”

Primarul nu se sfia să ceară orice, în funcţie de nevoile sale. Promitea în schimb anularea unor datorii sau amenzi.

Cristian Ionescu, denunțător: „Aveam biciclete la vânzare și m-a constrâns. A zis îmi dai două biciclete pentru primărie, dacă nu, vei avea de-a face cu mine. M-a constrâns să îi dau și frigider și bani mereu, pentru el că îi trebuie pentru protocol. Eu știu că i-am pus aerele condiționate acolo.”

Ion Vasile, fost viceprimar: „Cine venea și își deschidea o societate în comună venea de la început, de când făcea actele se ducea, îl aborda și că trebuie să contribuie. A zis că eu trebuie să merg în comună, el vorbește la societăți și noi să mergem să colectăm banii.”

Primarul a atacat hotărârea cu apel la Curtea de Apel Craiova, iar vineri, pe 9 februarie 2024, instanța a admis parțial apelul, constatând prescrierea faptelor de înșelăciune și menținând condamnarea pentru luare de mită la patru ani de închisoare.

În urma deciziei definitive a Curții de Apel Craiova, P.M.Ș. a fost încarcerat la Penitenciarul Craiova la data de 9 februarie 2024. Poliția municipiului Caracal a pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei și l-a depus la penitenciar, confirmând astfel executarea pedepsei privative de libertate a fostului primar.

Publicitate