Un primar de oraș a reușit să reducă la jumătate tarifele pentru gaz şi energie electrică!

Câmpulung Muscel a fost, în ultimele 3 luni, unul dintre cele mai promovate orașe din România pe internet. Potrivit statisticilor motorului de căutare Google cuvântul “Câmpulung” sau știrile despre Câmpulung apar cu o frecvență cum nu s-a mai întâlnit în ultimii ani, iar abundența de știri pozitive din Câmpulung se datorează activității primarului Elena Lasconi.

Puțini știu că edilul oraşului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, a reuşit să facă economii de 1,5 milioane lei în bugetul municipiului, plătind facturi mult reduse la gaz metan şi energie electrică.

Potrivit Elenei Lasconi, tarifele pentru energie au fost negociate pe bursa de mărfuri, notează businessmagazin.ro.

„La începutul mandatului am găsit o dezordine generală în ceea ce priveşte facturile la electricitate şi gaze din Primărie şi unităţile subordonate. Plăteam tarife diferite, unele chiar mai mari decât preţul pieţei.

Ce am făcut? Am negociat pe bursa de mărfuri tarifele pentru toate acestea. Rezultatul: de la 185 lei/KWh la gaze cât se plătea am negociat la 98 lei/KWh. La energie de la 325 lei/KWh la 231 lei/KWh.

Am economisit aproape un milion şi jumătate de lei, cam doi kilometri de drum asfaltat”, a scris primarul pe Facebook.

Edilul a mai spus că aceste contracte sunt valabile până la 1 martie, Primăria fiind pregătită de o nouă negociere pe bursa de mărfuri.

„Contractele sunt valabile până la 1 Martie. Acum ne pregătim de o nouă negociere pe bursa de mărfuri pentru că, pur şi simplu, AŞA SE FACE, dacă eşti responsabil de banii publici. Adică, de taxele şi impozitele fiecăruia dintre voi.

Aleasă primar doar de un an, Elena Lasconi a declarat război angajărilor pe pile sau pe ochi frumoși în primărie: ”Îi rog pe toți cei care mă contactează pentru angajări cu dedicație la Primărie sau la societățile din subordine, să nu o mai facă!

Nu mai faceți “intervenții” pe lângă colegii mei! Nu va funcționa!!!!

În următorii patru ani TOATE angajările se vor face PE BUNE, pe baza criteriilor de selecție legale. Primează competența! Dacă intenționați să vă înscrieți în USR PLUS, crezând că veți avea vreun avantaj pentru o funcție, vă spun de acum că vă înșelați.

Voi lucra doar cu oameni competenți, indiferent de culoare politică. Ce am spus în campanie rămâne valabil. Eu nu negociez principii.” – a fost mesajul primarului în urmă cu câteva luni.

Cam asta face un primar tânăr, cu mentalitate sănătoasă și care vrea să schimbe ceva în jur.

La polul opus venim cu un exemplu negativ de această dată. Tot un primar tânăr, tot la primul mandat – Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra-Neamț.

Nu doar că nu s-a implicat în reducerea tarifelor la utilități sau să facă economie la bugetul local, dar primul an de activitate a însemnat angajări cu 20% în plus față de schema de personal găsită la primărie, iar printre cei angajați se regăsesc prieteni, foști colaboratori sau membri de partid (PNL). (vezi aici)

Prima grijă a edilului de Piatra-Neamț a fost să-și achiziționeze o Skoda Superb nou-nouță de 30.000 euro, să desființeze Parcul Zoo (o emblemă a orașului de sub Pietricica) și să certe cetățenii care îl critică. (vezi aici)

La capitolul plăți din bugetul local nu s-a sfiit să plătească pentru o stație de așteptare a autobuzului de numai 5 mp, fabuloasa sumă de 60.000 euro! Și în total vor fi montate 80 de astfel de stații. (vezi aici)