Un profesor care predă și acum, la 78 de ani, a absentat o singură dată în toată cariera didactică!

Cu o carieră impresionantă în domeniul educației timp de 54 de ani, profesorul Ion Brânzan continuă să inspire și să influențeze generații întregi de elevi la venerabila vârstă de 78 de ani.

Aflat în continuare în activitate, acesta este cel mai vechi profesor din județul Alba și își desfășoară activitatea la Liceul German din Sebeș, informează sebesinfo.ro.

Publicitate

Profesorul Brânzan a început cariera sa în județul Hunedoara și a adus contribuții semnificative la educația din județul Alba, unde a petrecut 31 de ani la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș.

Cu un parcurs impresionant de-a lungul deceniilor, profesorul Ion Brânzan a avut o singură absență de la catedră, din cauza unor probleme medicale.

Un aspect remarcabil al carierei sale a fost influența pe care a avut-o asupra elevilor săi, mulți dintre aceștia alegând cariere în domeniul științelor. Până în anii ’90, învățământul românesc acorda o atenție deosebită performanței în fizică, iar profesorul Brânzan a fost un promotor activ al acestei direcții, contribuind la formarea viitorilor profesori universitari, medici și ingineri de concepție.

Implicat timp de 18 ani în Comisia Națională de Fizică, profesorul Brânzan a avut un rol esențial în dezvoltarea și promovarea disciplinei în învățământul din România. Cu toate provocările întâmpinate, a rămas în învățământ datorită satisfacției găsite în meseria sa și a performanțelor pe care le-a atins.

Timp de 16 ani, a contribuit la elaborarea unei culegeri de probleme, dovedindu-și pasiunea pentru transmiterea cunoștințelor.

Deși a ajuns la vârsta de pensionare, profesorul Brânzan Ion a fost chemat să revină la catedră, subliniind astfel nevoia acută de cadre didactice calificate. Cu dragoste pentru educație și elevi, acesta a donat cărți în valoare de aproximativ 20.000 de euro la biblioteca Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș.

Cu toate acestea, profesorul Brânzan observă cu îngrijorare că tinerii nu mai aleg să devină profesori în științele exacte din cauza dificultății acestora și a lipsei de stimulente financiare. Acesta subliniază că pentru a restabili strălucirea învățământului românesc, este crucială o selecție riguroasă a elevilor și, mai presus de toate, profesori dedicați și bine pregătiți.

Recunoscut la nivel național pentru rezultatele obținute la olimpiade, profesorul Ion Brânzan rămâne un mentor și prieten pentru numeroși elevi, care îi datorează înțelegerea și sprijinul în dezvoltarea lor. În toată activitatea sa, s-a considerat un „țăran școlit”, având deviza: „răbdarea taie fierul!”.

Publicitate