Un profesor dintr-un sat a făcut credit şi a lucrat ca şofer în Spania, ca să-şi ajute elevii

Să faci Rai din ce ai – e lecţia unui profesor de religie, care a ales faptele în polul sărăciei. Într-un mic sat din Botoşani, la graniţa cu Republica Moldova, împarte măşti, donează cărţi şi vrea să le cumpere elevilor tablete.

Vasile Postolachi este profesor de religie în Rădăuţi-Prut. Nu l-a oprit nici pandemia, când a luat coronavirus. Nu l-a oprit nici lipsa banilor şi a demonstrat că binele se poate face şi pe credit, aşa că s-a împrumutat la bancă, tot pentru elevi.

Publicitate

Vasile Postolachi, profesor: Bucuria n-o putem cumpăra cu bani. Bucuria o obținem atunci când împărțim bucurie.

Sunt oameni pentru care dragostea de România nu încape pe o hartă. Așa e Vasile Postolachi – un om care împarte bucurie și dincoace, și dincolo de Prut.

Satul lui – Rădăuți-Prut – se află în unul dintre cele mai sărace județe ale României, Botoșani. Aici a copilărit și aici a ales să rămână toată viața, convins că poate face diferența în comunitate. A început să predea binele de la catedră.

Vasile Postolachi, profesor: Eu sunt şi profesor de religie. Şi eu cu acest ţel am pornit la drum. Nu să le umplu capul cu foarte multe cunoştinţe care inevitabil se uită. Pentru mine cea mai mare bucurie este dacă un elev a progresat în a face bine, în a fi un bun cetăţean. Nu neapărat un bun creştin, ci un bun cetăţean. Dacă am văzut că un elev s-a deschis să facă o faptă bună, eu simt că religia şi-a atins scopul.

Vasile Postolachi, profesor: O excursie care să unească elevi din nordul Bucovinei, nordul Moldovei şi Basarabia.

(Reporter): Ce ai scris acolo pe hârtia aia, când te-au întrebat pentru ce e creditul?

(Vasile Postolachi, profesor): Excursie. Ştiu că s-a uitat puţin lung doamna de la bancă. Dar, era practic imposibil de dat înapoi. Pregătisem paşapoartele pentru copiii de peste Prut, îi anunţasem pe copiii de peste Prut, îi anunţasem pe copiii de aici. Ar fi fost o foarte mare dezamăgire pentru ei.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

Publicitate