Un pui crescut în 30 de zile e echivalentul unui bebeluș care a ajuns la 300 kg la două luni!

Asociația Free, în colaborare cu jurnalistul Dragoș Pătraru, lansează o campanie de conștientizare privind condițiile de creștere a puilor broiler în fermele din România, informează libertataea.ro.

Daniel Ioniță, președintele asociației, susține că peste 95% dintre puii destinați consumului de carne sunt crescuți în doar 30 de zile, dezvăluind condiții șocante care ridică semne de întrebare asupra bunăstării animalelor.

Conform informațiilor furnizate de asociație, puii broiler sunt supuși unui proces accelerat de creștere, ajungând să aibă o greutate semnificativă într-un interval de timp extrem de scurt. Imaginile surprinse în cadrul campaniei arată pui cu picioare dislocate și răni foarte mari pe piept, consecințe ale creșterii rapide care îi împiedică să se ridice și să meargă corespunzător.

Potrivit unui studiu, creșterea atât de rapidă a puilor broiler este echivalentul unui bebeluș care după două luni ar avea 300 kg. Acest fapt este ilustrat metaforic și în videoclipul campaniei.

Imaginea prezentată în campanie nu este cunoscută de mulți oameni din România, spune Ioniță, iar ei consideră că „puiul obișnuit vine dintr-un mediu mult mai plăcut și că trăiește mult mai mult înainte să ajungă pe farfuriile oamenilor”.

Viața puilor broiler este scurtă și dacă nu sunt sacrificați: „Dacă nu sunt uciși în 30 de zile, șansele sunt foarte mari ca ei să moară de infarct în 60 de zile”.

Asociația a lansat un Raport de Responsabilitate care subliniază că rasele de pui cu creștere rapidă necesită de 3 până la 5 ori mai multe antibiotice decât rasele cu creștere mai lentă.

Cu 20 de pui pe metru pătrat în fermele din România, animalele sunt supuse unui mediu aglomerat, fapt care contribuie la o mortalitate crescută și la condiții de trai precare. În ciuda respectării legilor, asociația atrage atenția asupra neregulilor morale și invită la conștientizarea publicului cu privire la impactul consumului de carne de pui provenită din astfel de ferme.

Campania evidențiază că mai multe companii, printre care Selgros, Ikea, Subway, Danone, Dr. Oetker, Bonduelle sau Pizza Hut, s-au angajat să renunțe la carne de pui provenită de la puii crescuți rapid începând cu anul 2026.

Totuși, se subliniază că și consumatorii pot contribui la o schimbare prin evitarea consumului de carne de pui provenită din astfel de practici și susținerea inițiativelor care promovează bunăstarea animalelor.

Publicitate