Un român a declarat judecătorilor că câștigă mai bine în pușcăria din Elveția decât să muncească în România!

Un cetățean român, judecat în Elveția pentru furturi repetate și care mai fusese închis, a reușit să producă uimirea instanței prin răspunsul pe care l-a oferit atunci când a fost întrebat de ce preferă să stea după gratii în Țara Cantoanelor, în loc să muncească în țara natală, notează 3dots.ro.

Într-o radiografie a stării infracționale din Elveția, cotidianul Neue Zürcher Zeitung abordează acest caz, inscriindu-l pe român în categoria ”turiștilor infracționail”.

Pe baza rechizitoriilor, jurnaliștii elvețieni au identificat patru tipologii infracționale: turistul infracțional, aspirantul profesionist, hoțul oportunist și dependentul.

Analiza tratează cu exemple reale fiecare tipologie în parte și românul Marian Radu (un nume fictiv – N.R.) e exemplu pentru turistul infracțional: este hoțul care călătorește în Elveția din străinătate, merge în turneu și nu se teme de pedepse cu închisoarea.

Marian Radu este un adevărat ”profesionist”. În ultimii ani, românul de 26 de ani a trăit în două lumi: în închisoare și afară. Intră, este arestat, iese, intră din nou și este prins din nou.

În 2018 a fost condamnat pentru prima dată în Elveția, a fost și expulzat din țară, după care a stat doi ani și jumătate după gratii în Germania.

După ultima sa eliberare în toamna anului 2020, a lucrat în silvicultură și într-o fabrică de lăzi din Irlanda și Țările de Jos, dar și-a pierdut ambele locuri de muncă după câteva luni.

În primăvara anului 2022 s-a întors în Elveția, unde s-a ”specializat” vizând furturile din în camerele și apartamentele de la subsoluri. De opt ori intră și fură obiecte de valoare. Prada nu este bogată, uneori sunt două genți, ochelari de soare, numerar și un card bancar, alteori o pereche de pantofi sport.

Uneori, eșuează total, cum a fost cazul în care după ce a urcat pe o scară într-o cameră de zi, și, după ce a forțat geamul cu o șurubelniță, s-a declanșat sistemul de alarmă  și a fost nevoit să fugă fără să ia nimic.

Câteva luni mai târziu, a fost prins de poliție și arestat, după ce a fost prins mergând pe o bicicletă furată și a încercat să dispară sărind peste două garduri

Nouă luni mai târziu, Radu a fost prezentat în fața instanței din Horgen. Judecătorul și-a manifestat curiozitatea, încercând să înțeleagă de ce omul din fața sa a ales să trăiască din infracțiuni: ”De ce nu ți-ai căutat un loc de muncă adevărat, în România?”

”Chiar vrei s-ți spun de ce?”, a întrebat românul, cu un ton ușor arogant. ”Aici câștig mai mult în închisoare, decât în ​​țara natală cu munca”. Judecătorul insistă: ”Și de ce ați comis infracțiuni?”, iar răspunsul românului a fost unul dezarmant: ”Pentru că sunt un idiot.”

Judecătorul din Horgen i-a dat o pedeapsă de 16 luni de închisoare, după care românul a fost deportat, fiindu-i interzisă intrarea în Elveția timp de douăzeci de ani.

Nu i-a păsat foarte mut de interdicție, el călătorind din nou în Elveția. ”Știm cu toții că nu mă pot întoarce, dar știm că m-aș putea întoarce, dacă aș vrea. Dar, m-am săturat de Elveția”.

Articolul publicat de cotidianul elvețian exemplifică apoi și celelalte tipologii ale de infractorilor.

Ar ma fi de menționat faptul că, atunci când românul afirma că în închisoare în Elveția câștigă mai mult decât dacă ar munci în țara natală, el se referea la faptul că deținuții cu condamnări definitive încarcerați în penitenciarele elvețiene sunt obligați să muncească în închisoare, fiind angajați la diferite firme care au contracte cu sistemul penitenciar.

Deținuți primesc un salariu, o parte din retribuție este reținută de penitenciar, pentru a acoperi cheltuielile cu deținutul, iar o parte este depozitată într-un cont bancar pe care deținutului îl poate accesa la finalul pedepsei, după ce este eliberat.

Publicitate