Un satelit construit de elevii români va fi lansat în spațiu de o rachetă SpaceX!

Elevi români pasionați de spațiul cosmic și știința sateliților se pregătesc pentru a doua lansare în spațiu a unui satelit 100% românesc în luna noiembrie.

Această reușită remarcabilă a fost realizată de cinci elevi de la Liceul Internațional de Informatică București, care au lansat cu succes primul satelit ROM-2 în iulie cu ajutorul companiei SpaceX.

Publicitate

Filip Bușcu, elev în clasa a XI-a și liderul echipei care a construit ROM-3, satelitul următor, a explicat cum a început această pasiune pentru explorarea spațiului. „Am început cu pasiunea pentru aeromodele, apoi am trecut la aeronave mai complexe și am încercat să implementez modele noi. Apoi m-am întrebat ce-ar fi dacă aș trimite un satelit în spațiu? Atunci am realizat că România nu are un satelit pe orbită și că aș putea face asta”, a spus Filip Bușcu.

Elevii au colaborat cu numeroase agenții și ingineri din industria spațială pentru a învăța cum să construiască un satelit, dar și cum să îndeplinească cerințele birocratice pentru a-l lansa în spațiu. Primul lor satelit, ROM-1 (Romanian Orbital Mission), a fost înregistrat în Spania în 2020, dar nu a fost lansat pe orbită. Cu toate acestea, în vara acestui an, ei au reușit să lanseze ROM-2 cu ajutorul SpaceX.

ROM-3, a doua misiune, este un satelit mai mare, cu dimensiuni de 5x5x10 centimetri, echipat cu tehnologie mai avansată, inclusiv o cameră de 5 megapixeli. Misiunea sa este să colecteze date din spațiu despre scoarța terestră, iar aceste date vor fi recepționate prin rețeaua internațională de radioamatori.

Satelitul va orbitează în jurul Pământului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28.000 km/oră. Va efectua 15 orbite în jurul planetei în fiecare zi, trecând peste România de două ori pe zi. Datele colectate vor fi transmise pe frecvența de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R.

Această inițiativă remarcabilă a elevilor români arată pasiunea lor pentru explorarea spațiului și contribuția semnificativă pe care o aduc în domeniul spațial, deschizând calea pentru viitoare proiecte și cercetări în acest domeniu fascinant.

sursa: puterea.ro

Publicitate