Un satelit scăpat de sub control va cădea azi pe Pământ, însă nu se știe unde anume!

Satelitul ERS-2, lansat în spațiu în 1995, se apropie de reintrarea sa în atmosfera terestră, într-un eveniment considerat „natural” de către ESA, deoarece agenția nu mai poate controla satelitul.

ESA afirmă că satelitul, cunoscut sub numele de ERS-2, se va sparge în mai multe bucăți la reintrarea în atmosferă, iar majoritatea acestora vor arde.

Publicitate

Reintrarea satelitului este influențată de rezistența atmosferică, care la rândul său este afectată de activitatea solară imprevizibilă. ESA a emis o declarație, subliniind că, deși există capacitatea de a prognoza reintrarea în atmosferă cu câteva zile în avans, este dificil să se anticipeze cu precizie momentul și locul acestui eveniment.

Fotografii fascinante ale satelitului au fost publicate de ESA pe 19 februarie 2024, evidențiindu-se că acesta a fost surprins în perioada 14 ianuarie – 3 februarie, la o altitudine de peste 300 km.

În prezent, ERS-2 se află la aproximativ 200 km înălțime și continuă să coboare cu peste 10 km în fiecare zi, iar viteza de coborâre a crescut rapid.

ESA estimează că satelitul va reintra în atmosfera terestră miercuri, 21 februarie 2024, la ora 14:10 (ora României), cu o marjă de eroare considerabilă de +/- 26 de ore.

În momentul în care va atinge o altitudine de aproximativ 80 km, ERS-2 va începe să se rupă și să ardă, iar unele fragmente ar putea ajunge pe Pământ, însă cel mai probabil vor cădea în ocean.

Mirko Albani, șeful Programului Spațial Heritage al Agenţiei Spaţiale Europene, a subliniat importanța adusă de satelit, declarând: „Ne-a oferit noi informații despre planeta noastră, chimia atmosferei noastre, comportamentul oceanelor noastre și efectele activității umane asupra mediului înconjurător.”

Publicitate