Un șef de Spital spune că 1 din 10 medici nu își „acoperă” salariul: ”Nu-l poți da afară. Este un asistat social al spitalului și nu ai cum să scapi de el”

Unul din zece medici ai Spitalului Județean Oradea nu își „acoperă” salariul, arată datele managerului acestui spital, Gheorghe Carp. De altfel Carp spunea încă din februarie că cel puțin 10% dintre medicii acestui spital ar putea fi concediați fără să li se simtă lipsa, notează defapt.ro.

„Dacă unul nu își face treaba, din punct de vedere legal nu îl poți da afară. (…) Este un asistat social al spitalului și nu ai cum să scapi de el”, spunea Carp într-un interviu acordat Digi 24 la începutul anului.

„Zilele trecute, dr. Gheorghe Carp a prezentat șefilor de secții indicatorii financiari ai celor peste 500 de medici în primele 11 luni după fuziunea cu fostul Spital Municipal, iar BIHOREANUL a intrat în posesia documentului ce arată câți bani a adus fiecare de la CAS prin munca prestată și câți a încasat ca salarii.

10,3% dintre doctori au ieșit „pe minus”, indică bilanțul, interpretat însă diferit de unii șefi de secții. O parte dintre cei 47 de medici care nu și-au „făcut” salariile au lucrat doar în policlinică și în gărzi, iar unele specialități sunt plătite mai mult ca altele, zic contestatarii”, scrie Bihoreanul.

Analiza a vizat activitatea a 502 medici angajați (nu și a rezidenților) între 1 martie 2022 și 28 februarie 2023, fiind prezentată șefilor de secție. În principiu, cu cât un doctor tratează mai mulți bolnavi, cu afecțiuni mai complexe și într-un timp cât mai scurt, cu atât este mai eficient.

Datele arată că acest spital județean este pe profit, cu sumele decontate de CNAS. Potrivit Bihoreanul, cel mai eficient medic de la Cardiologie a fost dr. Mihnea Nichita, cu 571 de pacienți, salarii de 376.077 lei și decontări de la CAS de 1,414 milioane lei (+1,038 milioane).

Pe de altă parte, 52 medici au atras de la CAS sume mai mici decât salariile. Unii dintre ei au tratat 5-6 pacienți, iar diferența dintre salariul lor și veniturile aduse spitalului au fost de sute de mii de lei.

Publicitate