Un studiu arată că nucleul intern al planetei se învârte neobișnuit de încet şi ar putea modifica durata zilelor

Un studiu recent arată că nucleul intern al planetei noastre se învârte neobișnuit de încet în ultimii 14 ani. Această schimbare misterioasă ar putea duce la prelungirea duratei zilelor terestre, deși efectele ar fi insesizabile pentru oameni, conform livescience.com.

Nucleul intern al Pământului este o sferă solidă, alcătuită din fier și nichel, cu dimensiuni similare Lunii. Situat la o adâncime de peste 4.800 de kilometri sub scoarța terestră, nucleul este înconjurat de un strat extern de metale topite, care, la rândul său, este acoperit de mantaua de roci topite și de scoarța terestră.

Datorită vâscozității nucleului extern, nucleul intern al Pământului poate să se rotească la o viteză diferită față de mantaua și scoarța terestră, notează Agerpres.

Începând cu primele cartografieri ale straturilor interne ale Pământului, realizate prin înregistrări seismice detaliate acum aproximativ 40 de ani, nucleul intern s-a rotit ușor mai rapid decât restul planetei.

Totuși, noul studiu, publicat pe 12 iunie în revista Nature, indică faptul că, începând cu 2010, rotația nucleului intern a început să încetinească, ajungând să fie mai lentă decât cea a mantalei și a scoarței terestre.

„Am fost uimiți când am observat pentru prima dată seismogramele care sugerau această schimbare,” a declarat John Vidale, seismolog la Universitatea Southern California, Dornsife. „Când am găsit alte douăzeci și patru de observații care indicau același tipar, rezultatul a devenit inevitabil,” a adăugat el.

Dacă această încetinire continuă, forțele gravitaționale ale nucleului ar putea determina straturile exterioare ale Pământului să se rotească mai încet, modificând astfel durata zilelor terestre, au explicat cercetătorii. Totuși, orice schimbare ar fi extrem de mică, de ordinul miimilor de secundă, ceea ce înseamnă că modificarea ar fi greu de observat, a subliniat Vidale. Prin urmare, oamenii nu vor trebui să-și ajusteze ceasurile și calendarele.

Acesta nu este primul studiu care sugerează încetinirea rotației nucleului intern. Fenomenul, cunoscut sub numele de „backtracking”, a fost dezbătut timp de aproximativ un deceniu, dar până acum a fost dificil de demonstrat.

Pentru a realiza noul studiu, cercetătorii au analizat datele obținute de la peste 100 de seisme repetitive înregistrate între 1991 și 2023 în Insulele Sandwich de Sud din Oceanul Atlantic. Aceste date le-au permis să cartografieze modificările relative ale rotației nucleului intern în raport cu mantaua terestră.

Rezultatele acestui studiu reprezintă cea mai convingătoare dovadă de până acum că fenomenul „backtracking” este real, a declarat Vidale.

Motivul pentru care rotația nucleului intern a încetinit nu este încă clar, dar ar putea fi cauzat fie de „îngroșarea fierului lichid din nucleul exterior”, fie de „atracțiile gravitaționale din regiunile dense ale mantalei”.

De asemenea, frecvența acestui fenomen este necunoscută. Este posibil ca nucleul intern să treacă prin cicluri de accelerare și încetinire de-a lungul decadelor, ceea ce necesită seturi de date mai lungi pentru a înțelege tendințele pe termen lung.

Nucleul intern rămâne unul dintre cele mai misterioase straturi ale Pământului. Cu toate acestea, noile tehnologii permit cercetătorilor să afle tot mai multe detalii despre acesta, inclusiv asimetria sa, faptul că este mai moale decât se credea și că are un nucleu interior separat.

Autorii studiului vor continua să analizeze datele seismice pentru a înțelege mai bine „inima” planetei noastre și modul în care aceasta se modifică de-a lungul timpului.

„Dansul nucleului interior ar putea fi chiar mai complex decât știm noi în prezent,” a concluzionat John Vidale.

Publicitate