Un tânăr care a mers la Urgențe cu o amigdalită, a trecut prin 22 de operații și 80 de transfuzii

Deznodământ spectaculos pentru Tudor Oravicean, un tânăr de 37 de ani din Bihor care, la începutul acestui an, a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Județean din Cluj, de la o banală amigdalită bacteriană, informează Bihorealul.

Din cauza infecției, mai multe organe îi cedaseră pe rând, a stat 8 săptămâni la Terapie Intensivă, a avut nevoie de 22 de operații, de 80 de transfuzii și 250 de ore de filtrare a toxinelor din sânge, dar până la urmă a fost vindecat și externat în cursul zilei de vineri.

Publicitate

Succesul acestui caz a fost făcut public vineri, de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, chiar în ziua în care orădeanul a fost externat.

„În cazul lui Tudor, un pacient din Oradea în vârstă de 37 de ani, o simplă amigdalită bacteriană a condus la o insuficiență multiorgan (renală, circulatorie și hepatică). Bolnavul a dezvoltat o infecție gravă la un picior, ajungând în șoc hemoragic și septic.

În această stare a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, în data de 10 ianuarie, de unde a fost transferat pe Secția de Terapie Intensivă pentru următoarele 8 săptămâni. A fost momentul în care echipele medicale multidisciplinare au intervenit pentru reabilitarea funcțiilor bolnavului și gestionarea în echipă a cazului complex”, se arată într-un comunicat transmis presei de SCJU.

„În intervalul de timp care a trecut de la internare, Tudor a suferit un număr de 22 intervenții chirurgicale, a trecut prin 250 de ore de filtrare a toxinelor din sânge și au fost folosite 58 de unități de sânge pentru transfuzii, 31 de unități de plasmă și piele artificială”, a mai precizat spitalul.

În total, cheltuielile de spitalizare s-au ridicat la 531.840 lei, deci peste 100.000 de euro.

„Efortul celor implicați în gestionarea cazului a primit cea mai bună răsplată astăzi, 31 martie, odată cu externarea lui Tudor, vindecat complet”, a mai anunțat SCJU.

În fața jurnaliștilor clujeni, orădeanul a povestit prin ce a trecut. „A fost o răceală. Bănuim că prin gât am luat acest streptococ, s-a localizat aici jos la picior, și nu mi-am dat seama.

Am dus pe picioare aproximativ o săptămână infecția până când, în seara de 10 ianuarie, mi s-a umflat foarte tare piciorul, s-a înnegrit, am venit la Urgențe și de acolo, pentru aproape 2 luni, nu am mai știut ce s-a întâmplat cu mine”, a povestit bihoreanul, într-un reportaj pentru TVR Cluj.

Tudor a mulțumit lui Dumnezeu, care i-a dat „o echipă de îngeri salvatori, oameni cu adevărat devotați” și a mărturisit că „experiența mea aici se rezumă la ultimele 30 de zile, pentru că din perioada în care am fost în ATI nu țin minte mare lucru”.

„Au fost operații repetate, astfel încât să scoatem ceea ce este mort, în același timp încercând să păstrăm piciorul și funcția acestuia. A fost vorba de o infecție generalizată, în care toate organele acestui pacient au cedat.

Este vorba de rinichi, de plămâni, de sistemul imunitar, de ficat, de aceea singura soluție pentru a putea să rezolvăm acest caz a fost o implicare complexă a colegilor din multiple specialități”, a declarat dr. George Dindelegan, șeful clinicii de Chirurgie generală 1.

Două din cele 3 luni de spitalizare, Tudor a fost internat în secția de Anestezie-Terapie Intensivă. Timp de 8 săptămâni a fost inconștient.

Managerul spitalului, dr. Claudia Gherman, a dezvăluit că „de la un moment dat au fost practic în totalitate epuizate rezervele de sânge ale județului Cluj. Și atunci am avut nevoie de colaborarea altor județe”.

Vineri, în ziua externării, Tudor a fost așteptat la spital de tatăl și de soția sa. „A fost o perioadă foarte grea. Mulțumesc tuturor celor din spital, sunt ca o familie, o familie unită, care alături de Dumnezeu îl duc pe Tudor acasă”, le-a spus jurnaliștilor de la TVR Cluj Andreea, soția lui.

„Poate diferența asta a făcut-o: profesionalismul de excepție, dar și implicarea și dăruirea lor. Implicarea afectivă, empatia, de a face totul ca să-i salveze viața”, a opinat tatăl pacientului.

Publicitate