Un vaccin apărut în urmă cu 100 de ani ar putea salva vieți în contextul pandemiei de Covid

Vaccinului BCG a fost dezvoltat în 1921 pentru a opri răspândirea tuberculozei. Cercetătorii din Marea Britanie vor să afle dacă vaccinul ar putea fi eficient şi când vine vorba de coronavirus. 

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au început testarea vaccinului BCG, dezvoltat în 1921, pentru a vedea dacă poate salva vieţi în contextul pandemiei de COVID-19, anunță mediafax.ro.

Publicitate

Vaccinul a fost conceput pentru a opri tuberculoza, dar unele dovezi indică faptul că acesta ar putea fi eficient şi împotriva altor infecţii, relatează BBC. Vaccinurile sunt concepute pentru a antrena sistemul imunitar în mod ţintit, oferind protecţie durabilă împotriva unei infecţii specifice.

De asemenea, în urma vaccinării se produc schimbări pe scară largă în sistemul imunitar, stimulând răspunsul la alte infecţii. Oamenii de ştiinţă speră că BCG poate oferi organismului uman un avantaj considerabil împotriva coronavirusului.

Studii clinice anterioare au arătat că administrarea de BCG a diminuat cu 38% rata deceselor înregistrate în rândul nou-născuţilor din Guineea-Bissau, în special prin reducerea cazurilor de pneumonie şi sepsis (boală gravă cauzată de o infecţie microbiană generală a sângelui).

De asemenea, studii realizate în Africa de Sud au demonstrat legătura dintre vaccin şi scăderea cu până la 73% a infecţiilor localizate la nivelul nasului, gâtului şi plămânilor. Experimente din Olanda au arătat că BCG contribuie la reducerea cantităţii virale din organism în cazul febrei galbene.

Subiecţii vor fi mai ales angajaţi din domeniul medical, întrucât aceştia constituie o categorie predispusă la infectarea cu SARS-CoV-2. Sam Hilton este medic de familie în Exeter şi participă la studii. „Teoria potrivit căreia BCG ar putea reduce riscul formelor severe de COVID-19 e destul de solidă”, crede el.

„Dacă e o şansă să mă protejeze cât de puţin, voi veni la lucru cu mai multă încredere iarna aceasta.” Vaccinul BCG nu poate fi o soluţie pe termen lung. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a scris, alături de mai mulţi co-autori, un articol publicat de Lancet.

Acesta susţine că vaccinul BCG are un potenţial real de a „ne trece pe malul celălalt”, până când un vaccin specific anti coronavirus să fie dezvoltat complet. „Ar fi un instrument important în răspunsul faţă de COVID-19 şi viitoarele pandemii.” „Ar putea avea o importanţă majoră la nivel global”, a declarat pentru BBC prof. John Campbell, de la Universitatea de Medicină din Exeter.

„Deşi nu credem că oferă protecţie specifică anti Covid-19, are potenţialul de a ne cumpăra timp, câţiva ani buni pentru ca vaccinurile împotriva coronavirusului să fie gata, alături de alte eventuale tratamente.”

Publicitate