Un zăcământ abandonat în România ar putea salva economia naţională

Zeci de mii de tone de grafit zac neexploatate în Baia de Fier, în vreme ce la nivel mondial este o adevărată „vânătoare” pentru această resursă unică, informează protv.

Importanţa zăcământului derivă din faptul că din grafit se extrage grafenul, element esenţial în energia verde, iar o tonă se vinde şi cu 200.000 de euro.

Publicitate

Sursa citată precizează că, actualmente, Ministerul Economiei vrea să redeschidă extracţia de grafit din ţară.

”Zăcământ mai era încă pentru 100 de ani, aşa se preconiza”, a declarat Nicolae Popescu, fost muncitor în mină.

În Baia de Fier, grafitul a fost exploatat în două perimetre miniere: în subteran, prin punctul Catalinul, şi în cariera Ungurelaşu. 40.000 de tone din acest mineral erau produse în fiecare an. Din grafit se obţine grafenul, folosit în prezent la construcţia de panouri solare şi baterii.

Specialiştii apreciază că exploatarea va putea începe abia peste câţiva ani.

“Grafitul este un material foarte special care se utilizează în industria electronică. Este foarte bun conducător de căldură şi electricitate”, a explicat conf. dr. Nicolae Har, de la Facultatea de Geologie, UBB Cluj.

Doar că în România, singura mină de grafit are un lacăt ruginit la poartă, iar din ce era odată uzina de procesare a mineralului au rămas doar zidurile.

Sursa citată menţionează faptul că din lipsă de tehnologie şi din cauza unor probleme de management, exploatarea a fost închisă în 2005, mina nu a mai putut să ţină pasul cu concurenţa şi toţi angajaţii au fost disponibilizaţi.

Acum, ministrul Economiei vrea să readucă locul la viaţă, Societatea Naţională a Sării putând extrage grafitul.

“Cei de la Ford ne-au spus că în 2024, de exemplu, vor să facă deja prima maşină full electric în România, de asemenea, în jurul Timişoarei avem un investitor care a venit şi la fel, va produce baterii, adică există o economie întreagă care se va putea naşte în jurul acestei exploatări”, a declarat Claudiu Năsui.

Publicitate