Universitatea București i-a retras titlul de ”Doctor Honoris Causa” lui Nicolae Ceaușescu!

Într-o mișcare fără precedent, Senatul Universității din București a decis să retragă postum titlul de Doctor Honoris Causa acordat fostului lider comunist Nicolae Ceaușescu în anul 1973.

Anunțul oficial a fost făcut de Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice, prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare.

Publicitate

„Senatul UB a votat propunerea mea de a-i retrage titlul de doctor honoris causa lui Nicolae Ceaușescu, pe care Universitatea i-l acordase în 1973,” a scris Cristian Preda pe Facebook.

Potrivit comunicatului emis de Universitatea București, decizia de retragere a titlului onorific a fost revalidată în ședința din 21 februarie 2024. Această hotărâre confirmă implicit decizia inițială luată în perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990, chiar dacă documentele oficiale din acea perioadă nu au putut fi găsite în arhive.

„Situația de condamnare definitivă și irevocabilă a lui Nicolae Ceaușescu din data de 25 decembrie 1989 se înscrie printre cazurile explicite de retragere a titlurilor onorifice de DHC acordate de UB, conform Regulamentului Universității din București privind acordarea titlurilor onorifice,” precizează comunicatul.

Menționăm că Nicolae Ceaușescu nu a fost niciodată inclus oficial pe lista posesorilor titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din București, publicată inclusiv pe site-ul instituției.

Dictatorul a primit titlul într-o ceremonie desfășurată la 26 ianuarie 1973, cu ocazia împlinirii vârstei de 55 de ani, diploma fiindu-i înmânată de ministrul educației și învățământului, Paul Niculescu-Mizil.

Publicitate