Vâlcov nu a avut norocul lui Arsene sau Bica: autoritățile italiene au hotărât să-l extrădeze!

Judecătorii de la Curtea de Apel din Napoli au dispus, joi, predarea fostului ministru Darius Vâlcov, condamnat în țară la o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare, potrivit unor surse judiciare. 

Decizia instanței italiene nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs, informează stiridiaspora.ro.

În mai 2023, la trei săptămâni de la condamnarea din România, Vâlcov s-a predat autorităților de la Napoli, pe numele său fiind emis un mandat internațional de arestare.

Publicitate

În apărarea sa, Vâlcov s-a folosit de mai multe documente întocmite de avocați și interpelări ale politicienilor privind situația din penitenciarele din România.

Și fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a trimis o scrisoare judecătorilor italieni în care arată că l-a angajat pe Vâlcov la cabinetul său pentru că cel din urmă nu mai avea mijloace de subzistență după ancheta DNA, relatează europalibera.org.

Autoritățile române aveau informații că fostul oficial român ar fi în zona Milano, unde avea deschisă o afacere, dar a ales sudul Italiei pentru a se preda.

Darius Vâlcov s-ar fi predat în Portici – un oraș din regiunea Campania, provincia Napoli, potrivit presei italiane. Fostul demnitar ar fi contactat poliția, după care s-ar fi prezentat la secție.

Fostul primar al Slatinei a fost gasit vinovat acum pentru trafic de influență și spalare de bani, infracțiuni în urma cărora ar fi încasat necuvenit peste un milion și jumătate de euro.

Ca să acopere acest prejudiciu, instanța a pus sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri.

În afară de Ionel Arsene, care în acest moment se află în libertate în Italia și are toate șansele să revină la șefia CJ Neamț dacă apelul în Casație va avea un rezultat pozitiv, mai exită un lot de români fugari stabiliți în Italia:

Alina Bica, fost procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) are din 2019 mandat european de arestare după ce a fost condamnată definitiv la 4 ani închisoare în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender.

Potrivit Ministerului Justiției, „instanța italiană a recunoscut sentința pronunțată în România și a dispus executarea pedepsei în Italia, potrivit legislației italiene”.

Dar Bica nu se află în închisoare, pedeapsa fiind suspendată până se fac o serie de clarificări juridice privind infracțiuniunea pentru care a fost condamnată, conform dreptului italian.

Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, condamnat în 2021 la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență. A fost arestat pe 3 februarie 2021, în Italia, unde s-a predat poliției italiene însoțit de avocat. Soluționarea mandatului european de arestare este pe rolul Curții de Apel Bari.

Cornel Bogdan Popa, fost director în Primăria Capitalei, condamnat la 11 ani și 6 luni închisoare în dosarul fostului primar Sorin Oprescu. Plecat din țară înainte de pronunțarea definitive, Popa s-a predate poliției din Napoli. În iunie 2022, Curtea de Apel din Napoli l-a eliberat până la judecarea extrădării cerute de România.

Romeo Albu este „colegul” de dosar al lui Popa. A fost condamnat la 6 ani închisoare. Curtea de Apel din Napoli a decis eliberarea sa până la judecarea extrădării în România.

Sorin Strutinsky, om de afaceri din Constanța, condamnat definitiv la 10 ani și 4 luni închisoare. Autorităţile judiciare italiene au refuzat extrădarea în România şi au dispus executarea pedepsei acestuia într-un penitenciar italian.

Emil Dragoș Săvulescu, om de afaceri, condamnat în 2019 la 5 ani închisoare în dosarul plajelor retrocedate de la Constanța. A fugit din țară înainte de decizia definitivă. Curtea de Apel Napoli a respins executarea mandatului european de arestare și a dispus executarea pedepsei în Italia, dar cu suspendare.

Publicitate