Valeri Zalujni, generalul modest care conduce rezistenta ucraineana: „Stelele nu-mi dau dreptul sa fiu arogant”

Cu siguranță nu-l știți. Este vorba de Valeri Zalujni, generalul în vârstă de 48 de ani care a orchestrat victoria Ucrainei la Kiev. Este șeful armatei ucrainene, omul care a modernizat armata Kievului.

Militarii din subordine vorbesc limba engleză și au fost instruiți de armatele vestice. Cu toate astea, generalul Zalujni stă departe de public și de publicitate.

Publicitate

In 2014, Ucraina a pierdut Crimeea aproape fara sa traga niciun foc. Ofiterii de la Kiev si-au schimbat tabara chiar inainte de sosirea soldatilor rusi. Intregul lant de comanda crescuse in academiile Uniunii Sovietice.

Vecinii lor de arma, tinerii cu care luptasera alaturi in Afganistan sau Cecenia le devenisera dusmani. Foarte greu pentru ucraineni sa lupte contra fostilor camarazi.

Valeri Fiodorovich Zalujni, seful de stat major care conduce rezistenta tarii impotriva invaziei ruse, este exact opusul celor de dinaintea lui. In primul rand, este un occidental. S-a nascut in Novohrad-Volynskyi, un oras de traditie catolica si influenta poloneza.

Daca Ucraina inseamna granita, granita intre lumea ortodoxa si cea catolica, intre stepa si continentul urbanizat, iar Zalujni este un copil al lumii de aici.

Daca ar putea alege unde sa ramana, cum ar fi cultura, contextul politic, relatiile sociale, nu ar avea nicio indoiala: ar alege Europa, nu Asia. „Stelele de pe maneca nu-mi dau dreptul sa fiu arogant”, spune el frecvent.

Face parte inca dintr-o generatie aflata la jumatatea distantei dintre actorul-presedinte, casual, tricou si selfiuri, si „mumiile” URSS. Este un general care stie sa zambeasca soldatilor. A preluat functia cu mai putin de un an in urma, cand presedintele Zelenski si-a dat seama ca trebuie sa aiba pe cineva in care sa aiba incredere in aceasta functie.

A animat o armata improvizata în al doilea rand, el este primul sef din cabinet ucrainean care nu a iesit dintr-o academie sovietica. Botezul sau de foc ca tanar ofiter a fost tocmai secesiunea pro-rusa a Donbas-ului, in 2014.

Datorita lui si a multor alti tineri ucraineni, primele cuceriri rusesti s-au limitat la o portiune din teritoriul regiunii. A tras, a luptat, dar mai presus de toate a reusit sa anime o armata improvizata, formata mai mult din voluntari si militieni decat din profesionisti.

Generalul este pro-NATO. A fost cel care a insistat ca Ucraina sa participe la tabere de antrenament cu americanii si cu britanicii. Tot el a cerut compatibilitate intre armele si sistemele de comunicatii ale NATO, chiar stiind ca intrarea in organizatia militara va fi foarte dificila.

Listele lui de cumparaturi contin drone, electronice, senzori. Este indragostit de Javelin, o racheta antitanc americana mortala si usor de folosit: tancul inamic nu are scapare.

Publicitate