Veste proastă: carabelicile de pe variantă vor fi plătite din banii pietrenilor, nu din fonduri europene!

Recent, Autoritatea pentru Dezvoltare Regională (ADR) a emis un răspuns oficial pentru publicația ziarpiatraneamt.ro, referitor la controversatul proiect al ”carabelicilor” din Piatra-Neamț.

Răspunsul confirmă temerile locuitorilor, indicând faptul că cheltuielile implicate în achiziția, montarea și demontarea acestor separatoare nu vor fi rambursate din fonduri europene.

Publicitate

În conformitate cu prevederile OUG 36/2023, proiectul a fost încadrat ca nefinalizat din cauza activităților complementare cu alte proiecte, cum ar fi Sistemul de Management Trafic.

Termenul de finalizare a fost actualizat pentru data de 31 decembrie 2024, astfel că toate costurile pentru montarea separatoarelor nu vor fi considerate cheltuieli eligibile pentru rambursare.

Chiar dacă peste 2.000 de astfel de dispozitive au fost achiziționate la un cost de aproximativ 300.000 de lei, ADR a specificat că aceste cheltuieli nu vor fi suportate din fonduri europene, deoarece, conform rapoartelor, aceste separatoare nu mai pot fi identificate pe teren după recepționare.

Astfel, bugetul local al pietrenilor se va încărca cu această povară financiară, aducând o perspectivă amară în ceea ce privește utilizarea banilor comunității într-o inițiativă care se dovedește a fi mai costisitoare și mai puțin eficientă decât s-a anticipat.

În mod normal, Curtea de Conturi ar trebui să facă un control și să vadă cine a făcut experimente cu aceste carabelici pe banii prietenilor și să se îndrepte spre acea persoană pentru recuperarea prejudiciului. Nu trebuie să plătească populația pentru niște aberații și habarnisme administrative ale altora.

Această situație ridică semne de întrebare legate de gestionarea și evaluarea proiectelor de infrastructură în comunitatea locală din Piatra-Neamț.

Publicitate