Victorie de etapă pentru Vlad Pascu: nu va fi judecat pentru omor!

Vineri, noua judecătoare în procesul lui Vlad Pascu a decis să respingă cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor, formulată de părinții lui Sebi Olariu, unul dintre cei doi studenți uciși în accidentul din august anul trecut.

Aceasta este a doua oară când Judecătoria Mangalia respinge solicitarea ca Pascu să fie acuzat de omor calificat.

Președinta Judecătoriei Mangalia, Claudia Berevoescu, care a preluat dosarul lui Vlad Pascu după recuzarea judecătoarei Ancuța Popoviciu, a deliberat timp de o săptămână înainte de a se pronunța asupra cererii.

Decizia sa nu afectează situația juridică a lui Vlad Pascu. Dacă instanța ar fi admis cererea, Pascu putea primi o pedeapsă mult mai mare, întrucât omorul calificat este pedepsit cu detenție pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani. În schimb, pentru ucidere din culpă, pedeapsa variază între 2 și 7 ani de închisoare.

În noaptea de 18/19 august 2023, Vlad Pascu, sub influența drogurilor și la volanul unui Mercedes decapotabil, a intrat cu peste 100 km/h într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului ce leagă Vama Veche de 2 Mai. Impactul a rănit trei tineri și a ucis doi, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu, ambii studenți la Facultatea de Geografie din București.

Vlad Pascu a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive și părăsirea locului accidentului. La primul termen al procesului, Pascu și-a recunoscut faptele și a solicitat judecarea în procedura simplificată, ceea ce reduce cu o treime limitele pedepselor.

Familiile victimelor au solicitat de două ori schimbarea încadrării juridice a faptelor la omor calificat, însă ambele cereri au fost respinse. Prima cerere a fost respinsă în aprilie de judecătoarea Ancuța Popoviciu, iar a doua cerere a fost respinsă vineri de judecătoarea Claudia Berevoescu.

Procesul va continua la Judecătoria Mangalia, următorul termen fiind programat pentru 21 iunie. La termenul anterior, pe 7 iunie, au fost audiate familiile victimelor, inclusiv tatăl Robertei Dragomir, mama și bunica acesteia, precum și familia lui Sebi Olariu.

În urma acestor decizii, Vlad Pascu poate spera la o pedeapsă mai mică, având în vedere că acuzațiile rămân pentru ucidere din culpă, și nu pentru omor calificat.

Publicitate