VIDEO: Eveniment monden cu o femeie pe post de ”suport pentru platouri de sushi”

Un eveniment monden care a avut loc în București, joi seară, pe terasa unui local celebru de sushi, prilejuit de aniversarea a 9 ani de activitate a unui salon de înfrumusețare, a dat naștere la o serie de critici, din pricina organizatorilor care au așezat o femeie în costum de baie pe post de ”suport pentru platouri de sushi”, din care vedetele invitate la party trebuiau să se servească.

Îmbrăcați în alb, așa cum a fost stabilit dress codul de către organizatori, pe terasa unui local celebru local din capitală s-au aflat pe lista de invitați foarte multe vedete din show-biz, la aniversarea salonului de înfrumusețare.

Andreea Marin, Ilinca Vandici, Crina Abrudan, Lora, Diana Bart, Adina Halas, Lora, Anda Adam, Francesca, Oana Roman au fost câteva din vedetele prezente, înformează click.ro.

Ana Măiță, o persoană foarte prezentă în spațiul public pe teme legate de siguranța, sănătatea și drepturile mamei și copilului, a reacționat dur pe blogul personal după apariția fotografiilor de la acest eveniment:

”Înteleg! Jur că înțeleg cât de fericiți sunt toți cei care muncesc în industria evenimentelor și HORECA și care, în sfârșit, pot organiza petreceri, recepții și lansări. Pe bune, chiar înțeleg.

Proprietarii de spatii, muzicienii și DJ-ii, florarii, cei care fac catering, decorațiuni și lumini – toți au dus-o foarte greu în perioada pandemiei și mulți au închis afacerile. Iar cei care au supraviețuit, acum nu stiu cum să dea drumul la treabă mai bine și mai repede.

Dar așa ceva chiar nu este OK! La o recepție de aniversare pentru un lanț de saloane de beauty, organizatorii (***) din dorința de a sparge gura târgului, chiar au spart-o. Au pus o fata aproape goală pe o masă ca suport pentru platouri de sushi, din care vedetele invitate la party să se servească. Și multe vedete chiar au făcut-o.

Au luat mâncare de pe o domnișoară în costum de baie, întinsă pe masă în chip de platou. Femeia-obiect, femeia-mobilă. Practica se numește Nyotaimori și are pretenția de a se numi artă ceea ce însă nu prea se mai pupă cu timpurile astea.

Practica Nyotaimori s-a născut în bordelurile japoneze de la 1700. A fost interzisă în multe ţări, inclusiv în ţări din Asia, dar rămâne foarte populară la chermezele mafioților niponi din Yakuza.

Sigur în România, legile nu acoperă problema asta, dar faptul că unui PR i-a scurtcircuitat creativitatea și a decis să o facă piesă de rezistenţă într-un eveniment pentru o firmă de servicii de frumusețe pentru femei, faptul că nicio vedetă nu s-a ridicat și nu a plecat pe loc când a văzut fata-platou, faptul că unele vedete au mâncat mâncare de pe fata-platou și faptul că televiziunile au filmat fără scrupule grozăvia arată cât de deconectați sunt cu toții de timpurile astea și cât de ipocrite sunt vedetele femei care susțin că… susțin femeile. Chiar nu este OK.

Și asta o spun eu, care m-am lansat în viața publică cu un material de 8 pagini în cea mai vândută revista glossy din România, cu poze necenzurate în care nășteam, goală pușcă. Sigur, fata e majoră și probabil că s-a bucurat să câștige un ban și să fie în centrul atenției, DAR asta nu schimbă senzația de greaţă existențială pe care orice persoană cu o brumă de raţiune ar fi trebuit să o simtă la vederea acestei imagini umilitoare şi degradante pentru orice ființă umană.

Le provoc pe (***) să iasă public cu un răspuns la întrebarea asta: dacă fata-platou ar fi fost fiica ta, cum te-ai fi simțit?
Toate cele trei vedete sunt mame de fete, (***) fiind prezentă acolo chiar cu fiica ei (Doamne, ce o fi înțeles copila aia despre perspectivele vieții de femeie la vederea femeii-platou???)

Și poate și (n.r: organizatorii) ar fi bine să iasă cu o explicație despre ce naiba a fost în mintea lor când au decis să folosească, în mod atât de degradant, corpul feminin, pe care susțin că au ca misiune să îl înfrumusețeze și să îl pună în cea mai bună lumină!

Eu nu vreau sa cancelez pe niciuna dintre aceste doamne. Vreau doar sa le încurajez să reflecteze un pic asupra situației și să vadă dacă valorile lor personale și misiunea lor publica se aliniază cu imaginea femeii-platou de sushi.

Daca da, atunci asta e. Dar dacă nu, atunci să aibă tăria să își asume public și onest greșeala de a valida prin participare și promovare un astfel de demers și
lipsa de reacție adecvată. Chiar nu vreau sa fie o vendetta, ci o ocazie de a învăța cum să facem mai bine in viitor. Atât.” – este mesajul Anei Măiță.

Later edit: între timp, Ana Măiță și-a șters postarea de pe contul de Facebook