Vin zile negre! ANAF va recupera banii datorați de firme, inclusiv de la administratori

În această perioadă, ANAF analizează situația celor care amână plata obligațiilor fiscale pe perioada stării de urgență sau de alertă și se pregătește ca după data la care expiră facilitățile fiscale acordate de autorități, să treacă la recuperarea sumelor la buget, inclusiv prin atragerea răspunderii solidare a persoanelor care sunt răspunzătoare pentru neplată.

Până la finele lunii iunie, firmele au declarat, dar fără să și achite, obligații de plată în cuantum de 10,3 miliarde de lei în baza facilității acordate de Guvern în martie, anunță profit.ro.

Publicitate

Guvernul a decis în martie, în contextul crizei economice cauzate de combaterea epidemiei de coronavirus, ca firmele să poată amâna plata obligațiilor fiscale fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități.

ANAF va analiza sumele declarate și neachitate de către contribuabili în timpul stării de urgență/alertă. Facilitatea care dă dreptul firmelor să amâne plata fără dobânzi penalități sau executare a fost extinsă până la 25 octombrie.

ANAF va solicita și va analiza soldurile disponibilităților din conturile la bănci ale contribuabililor mari plătitori/debitori care nu și-au achitat obligațiile scadente în perioada stării de urgență și a stării de alertă.

Inspectorii ANAF vor contacta contribuabilii cu scopul de a-i impulsiona să efectueze plata obligațiilor în cazul în care în urma analizei a constatat că nu au fost afectați de criza COVID19, ANAF se pregătește și pentru instituirea de măsuri asigurătorii pentru a garanta recuperarea obligațiilor bugetare.

Măsurile de recuperare pot fi extinse de la debitorii menționați mai sus la persoanele fizice care sunt răspunzătoare pentru neplata obligațiilor, în acest sens urmând să fie analizată atragerea răspunderii solidare.

În spațiul public au apărut sporadic documente transmise de ANAF unor societăți, prin care li se recomanda să achite obligațiile la buget și li se solicitau documente pentru analiză.

Reprezentanții ANAF au afirmat, însă, că situațiile sunt particulare și nu este în prezent în desfășurare o campanie amplă în acest sens. Mai jos un exemplu de notificare transmisă de către ANAF.

 

Publicitate