”Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea” – VIDEO

Ieri, la festivitatea de absolvire a clasei a XII-a de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, Iulia Cociuba, șefa de promoție, a ținut un discurs sincer și dur, care a lăsat asistența – elevi, profesori și părinți – mască.

ACTUALIZARE: Profesorii, reacție imediată: ”Autosuficientă, plină de aroganță, incapabilă de recunoștință”

Discursul său a fost mai mult decât un simplu mesaj de rămas bun; a fost o chemare la acțiune pentru o educație autentică și valoroasă.

În fața colegilor și a cadrelor didactice, Iulia a început prin a menționa că unii profesori nu și-au dorit ca ea să fie la microfon în calitate de șef de promoție, subliniind că au fost „doar 3 sutimi diferență” între media sa generală și cea a următorului elev. Aceste cuvinte au deschis calea unui discurs plin de pasiune și sinceritate.

„În loc să fie un mediu propice pentru învățare și dezvoltare personală, școala a devenit adesea o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți elevi,” a declarat Iulia, subliniind problemele sistemului educațional și modul în care acestea afectează studenții.

Imaginile filmate din public și postate pe Facebook, care pot fi vizionate mai jos în articol, surprind expresiile perplexe ale celor aflați la prezidiu, majoritatea cadre didactice. În plan secund, în sală, tinerii aprobau din cap cuvintele curajoase ale colegei lor.

În fotografie, Iulia Cociuba poate fi văzută a doua de la stânga, îmbrăcată în alb și purtând coronița de șefă de promoție, un simbol al reușitei sale academice, dar și al curajului de a spune lucrurilor pe nume.

„Mă numesc Cociuba Iulia și, deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind de doar 3 sutimi, iată-mă!  Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele.

Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala.

În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.

Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde. 

Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă.

Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.

Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp.

În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi.

Cu bune și cu rele, liceul ne-a unit pentru că aveam un scop comun: să absolvim. Și uite că am făcut-o! Mult succes! Mulțumesc!” 

sursa: specialarad.ro

Publicitate