Profesorii, reacție imediată: ”Autosuficientă, plină de aroganță, incapabilă de recunoștință”

Discursul Iuliei Cociuba, șefa de promoție a Colegiului „Mihai Viteazul” din Ineu, a declanșat un val de controverse în mediul online, în special pe grupurile de Facebook frecventate de cadre didactice, informează adevarul.ro.

Iulia, în discursul său rostit în cadrul festivității de absolvire (vezi aici), a declarat că „în loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți” și că „școala m-a învățat să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde”.

Reacțiile profesorilor nu au întârziat să apară. Majoritatea cadrelor didactice au criticat dur adolescenta, reproșându-i că a ales un moment nepotrivit pentru a-și exprima nemulțumirile, „umbrind festivitatea de absolvire”.

Unii profesori au fost chiar mai categorici, desființându-i complet opinia și acuzând-o de ipocrizie, subliniind că „a ieșit la atac atunci când s-a văzut cu sacii în căruță”.

Cu toate acestea, există și voci în rândul profesorilor care recunosc problemele reale din sistemul de învățământ românesc și consideră că o parte din vină o poartă chiar cadrele didactice. Acești profesori îndeamnă la o analiză „cu luciditate” a problemelor semnalate de Iulia și la o deschidere spre schimbare.

Discursul Iuliei continuă să fie subiectul unor discuții aprinse, evidențiind astfel diviziunile de opinie din sistemul educațional românesc și nevoia urgentă de reforme și dialog.

„Elevii au devenit oportuniști, vânători de note, nu-i mai interesează valorile, domnișoara șefă de promoție. Știm să ieșim la atac numai după ce ne vedem cu sacii în căruță”, este unul dintre comentarii.

„Autosuficientă, plină de aroganță, de pe altă planetă, incapabilă de recunoștință, veșnic nemulțumită. Că este mincinoasă și superficială a recunoscut singură. A beneficiat de învățământ gratuit, pe baza cunoștințelor acumulate va merge la o facultate și va avea o viață decentă. E deranjată că nu a avut covor roșu”, este de părere un alt membru al grupului privat cu peste 85.000 membri.

Într-un alt comentariu, un membru al grupului atrage atenția că nu atât conținutul mesajului a fost nepotrivit, cât momentul ales. Mai mult, profesorul spune că „a fost învățată” să acționeze.

„Nu este vorba că fata aceasta are sau nu dreptate, nu este vorba că sistemul poate fi îmbunătățit, este vorba de momentul în care acest adolescent a fost învățat să acționeze. Trebuia să fie un moment festiv al unui sistem în care ea a excelat și care a fost transformat într-unul acuzator. Și acum să vedem câți elevi o vor urma (așa cum speră unii)”, este mesajul.

„Îi doresc domnișoarei cu discursul în cauză să ajungă profesor și să aibă elevi care-i vor „mulțumi” așa cum a făcut-o ea. Atunci să o văd! Până atunci, doamnelor și domnilor profesori, hai să ne vedem de treabă!”, comentează un profesor.

sursa: adevarul.ro

Publicitate