Dacă vrem în „Air Schengen”, trebuie să preluăm migranți sirieni și afgani din Austria!

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit sâmbătă seara, 9 decembrie, că Austria a revizuit atitudinea sa referitoare la Spațiul Schengen și a fost de acord să elimine restricțiile privind granițele aeriene pentru România și Bulgaria.

Cu toate acestea, președintele bulgar Rumen Radev a catalogat condițiile impuse de ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, drept „inacceptabile pentru Bulgaria”, conform informațiilor furnizate de cotidianul bulgar Blitz.

La București, premierul Ciolacu a prezentat această evoluție drept o victorie, evidențiind posibilitatea intrării țării într-un nou spațiu denumit „Air Schengen”. Însă, reacția oficială din Bulgaria a venit rapid, iar președintele Rumen Radev a subliniat că, deși inițiativa austriacă reprezintă un pas înainte, condițiile impuse sunt inacceptabile pentru țara sa.

Citește și: Scandal în Austria după ce s-a descoperit că bocancii Armatei sunt produși în România!

Potrivit informațiilor apărute în presa austriacă, Gerhard Karner este dispus să renunțe la dreptul de veto privind extinderea spațiului Schengen cu Bulgaria și România, însă impune condiții riguroase. Austria solicită ca, pentru admiterea în Air-Schengen, cele două țări să accepte un pachet de acțiuni destinate gestionării solicitanților de azil.

Condițiile propuse de Austria includ creșterea operațiunilor Frontex în Bulgaria, cu triplarea fondurilor UE pentru protecția frontierelor, ridicarea de garduri la frontierele externe ale Bulgariei și României, sporirea controalelor la frontieră și acceptarea solicitanților de azil, în special afgani și sirieni, de către cele două state.

Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a subliniat că Austria rămâne fermă în privința necesității de a repara sistemul Schengen și că eliminarea controlului la granițele terestre este exclusă, având în vedere amenințarea migrației ilegale.

Astfel, Austria a formulat trei condiții esențiale pentru ridicarea controalelor la frontierele aeriene pentru România și Bulgaria: consolidarea protecției la frontierele externe ale UE, triplarea prezenței Frontex la granița bulgaro-turcă și sprijin financiar semnificativ pentru protecția frontierelor externe ale Bulgariei și României.

În plus, Austria cere controale consolidate la frontierele terestre dintre cele două țări și acceptarea responsabilității pentru migranții ajunși ilegal în Austria. Președintele Rumen Radev a catalogat aceste condiții drept inacceptabile, subliniind necesitatea ca granițele terestre să rămână deschise.

Austria a formulat, așadar, trei condiții pentru a ridica toate controalele la frontierele aeriene pentru țara noastră, potrivit răspunsului primit de Digi24 la o solicitare adresată lui Gerhard Karner.

  • Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (n.red – Poliția de Frontieră a Uniunii Europene) la granița bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuie crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.
  • Controale consolidate la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
  • „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria”, este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne, potrivit răspunsului pentru Digi24.

„Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen”.

Publicitate