EXEMPLU: La Fatima, în Portugalia, s-a putut. Se putea și la Iași, dacă s-ar fi dorit! (FOTO)

Ceea ce s-a întâmplat zilele acestea, la Iași, în perioada sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, a lăsat mult de dorit.

Autoritățile au desființat, din start, orice deplasare din județele vecine către Catedrala Mitropolitană pentru a preîntâmpina un val masiv de infectări. S-au lovit însă de critica Mitropolitului Moldovei și a Patriarhului Daniel care au cerut guvernului să anuleze măsurile de restricții.

Până la urmă, au participat mii de oameni în aceste zile, au existat proteste, vociferări, scandări, lucruri care puteau fi preîntâmpinate dacă atât guvernanții cât și reprezentanții Bisericii și-ar fi dat mâna și ar fi comunicat mai bine pentru a găsi o soluție.

ULTIMA ORĂ: Franța anunță reinstituirea stării de urgenţă!

Soluție pe care se pare că au găsit-o organizatorii unui amplu pelerinaj care a avut loc zilele acestea, în orașul Fatima, din Portugalia.

Conform presei locale, mii de pelerini s-au adunat, marți 13 octombrie, purtând o mască, pentru un pelerinaj anual pe terasa sanctuarului catolic al orașului Fátima, în centrul Portugaliei, al cărui acces este limitat.

Pentru a asigura distanța socială și a preveni răspândirea coronavirusului, organizatorii au stabilit inițial un plafon de 6.000 de credincioși. Această limită a fost în continuare înăsprită, ajungând la 4.000 de persoane, a declarat un purtător de cuvânt al sanctuarului pentru AFP.

În picioare, în genunchi sau pe bănci rabatabile, mulțimea a ocupat aproape tot acest spațiu în aer liber. În perioadele normale, terasa poate primi până la 300.000 de persoane.

„Este liniștitor, deoarece distanțele sunt bine definite”, a spus Delphine Ligan, o ivoriană de 60 de ani, care merge anual la Fatima timp de un deceniu.

Anul trecut, aproximativ 6,3 milioane de pelerini și turiști au vizitat acest sanctuar, care se numără printre cele mai vizitate situri din lume.

Publicitate