Peste 100 de decese și 4000 de răniți, până acum, în catastrofa din Liban, conform Crucii Roșii

Explozia din Liban a cauzat peste 100 de decese, conform celor de la Crucea Roșie şi până acum sunt 4000 de răniţi.

Libanul declară stare de urgenţă pentru două sptămâni, urmând trei zile de doliu naţional, începând de azi. Surse libaneze spun că sudura unei uşi şi scânteile provocate ar fi aprins focul lângă depozitul de azotat de amoniu, notează mediafax.ro.

Conform surselor, se pare că explozia ar fi fost provocată de scânteile provenite de la sudura unei uşi, astfel 2.750 de tone de azotat de amoniu au luat foc.

Substanța care a provocat dezastrul din Beirut, adusă de o navă sub pavilion Moldova

Tot oraşul a fost zdruncinat de explozie, care a început ca un incendiu în port, ca mai apoi să se transforme într-o explozie imensă care a creat un nor uriaş în formă de ciupercă. Explozia s-a simţit la 240 de kilometri depărtare, până în Cipru, acolo unde oamenii au crezut că este vorba despre un cutremur.

Michel Aoun, preşedintele Libanului, a declarat că explozia a fost provocata de 2.750 tone de azotat de amoniu, depozitat într-un loc nesigur. Practic, timp de 6 ani, libanezii au avut lângă ei o bombă, care, din păcate, a explodat în cursul zilei de ieri.

Preşedintele a declarat stare de urgenţă pentru două săptămâni, în timp ce va urma o perioadă de trei zile de doliu naţional, începând de azi. Guvernul a alocat 66 de milioane de dolari – fonduri de urgenţă – pentru această catastrofă. „Am fost martori la o catastrofă imensă. Sunt victime şi pierderi peste tot”, a declarat George Kettani, liderul Crucii Roşii în Liban.

Publicitate